امروزه تقریبا هر دانشآموز دبیرستانی را که میبینید، روی دندانهای خود بریس دارد اما آیا میدانستید که بیشتر مشکلات دندانی از سن ۷ سالگی شروع میشوند؟ به همین دلیل، کارشناسان توصیه میکنند که کودکان خود را از این سن به بعد برای معاینه نزد متخصص ارتودنسی ببرید. البته، این توصیه به این معنا نیست که آنها به بریس نیاز دارند. در واقع، با مراجعه به متخصص ارتودنسی، میتوانید مشکلات کودکان را پیش از بدتر شدن از بین ببرید. اگر ارتودنتیست مشکلاتی را در دندان فرزند شما ببیند، ممکن است قبل از افتادن دندانهای شیری به بریس یا نگهدارنده دندان نیاز داشته باشد. برای برخی از کودکان ارتودنسی تنها گزینه برای اصلاح دندانها است اما از کجا بفهمیم که فرزندمان به ارتودنسی نیاز دارد؟ درمانهای ارتودنسی در کودکان چیست؟
دلیل ارتودنسی کودکان چیست؟
برخی از مشکلات دندانی باعث میشوند که کودک شما به ارتودنسی نیاز داشته باشد. در صورت مشاهده علائم چنین مشکلاتی باید فرزند خود را نزد متخصص ارتودنسی ببرید. به این ترتیب، از بروز مشکلات جدیتر در بزرگسالی او پیشگیری میکنید و باعث میشوید با داشتن دندانهایی مرتب اعتمادبهنفس بیشتری داشته باشد.
۱. ازدحام دندانها
هنگامی که دندانهای دائمی کودک شما شروع به رشد میکنند، ممکن است فضای کافی برای رشد صحیح نداشته باشند. ازدحام دندانها ممکن است باعث شود که دندانها به طرفین بچرخند یا کودک دچار لکنت زبان یا ناراحتی در هنگام جویدن غذا شود.
۲. شکاف میان دندانها
فاصله میان دندانها نشانهای مهم و هشداردهنده برای ارتودنسی است. در بسیاری از مواقع، این مشکل با رشد دندانهای دائمی حل میشود و گاهی اوقات، با رویش دندانهای دائمی نیز فاصله دندانها از بین نمیرود. در حالت دوم، ارتودنسی برای رفع مشکل کودک توصیه میشود.
۳. از دست دادن دندانهای شیری زودتر یا دیرتر از موعد
افتادن دندانهای شیری بسیار زودتر یا بسیار دیرتر از حالت معمول، ممکن است به معنای نیاز کودک شما به بریسهای ارتودنسی باشد. اگر دندانهای او بسیار زودتر از موعد بیفتند، ممکن است سایر دندانها فضای خالی آنها را اشغال کنند. از دست دادن دیرتر از حد معمول دندانها نیز باعث ایجاد مشکلاتی در تراز و هماهنگی دندانها میشود.
۴. مکیدن انگشت شست
استفاده از پستانک و مکیدن انگشت شست نیز ممکن است بر نحوه رشد دندانهای کودک تأثیر بگذارد. ممکن است این عادت دوران کودکی به درد فک و نامرتبی دندانها و فک منجر شود. اگر کودک شما انگشت شست خود را میمکد، احتمالا به این دلیل است که دندانهایی دارد که نیازمند ارتودنسی هستند.
۵. تنفس از طریق دهان
اگر کودک شما از طریق دهان نفس میکشد، ممکن است شکل صورت زیبایش با گذشت زمان تغییر کند. بسیاری از اوقات، علت تنفس دهانی کودک این است که زبان اون به درستی در سقف دهان قرار نمیگیرد. این مسئله ممکن است باعث شود که کودک شما فکی باریک بدون فضای کافی برای همه دندانها داشته باشد.
۶. آندربایت
اگر متوجه شدهاید که دندانهای پایینی فرزندتان از دندانهای بالایی جلوتر هستند، یعنی دندانهای او دچار مشکلی به نام آندربایت شدهاند. معمولا این مشکل زمانی رخ میدهد که فک پایین بیش از حد رشد کند یا فک بالا رشد کمتری داشته باشد.
۷. اوربایت
این مشکل دقیقا برعکس آندربایت است. در اوربایت، دندانهای بالایی کودک جلوتر از دندانهای پایینی قرار میگیرند. ممکن است این مشکل باعث تنفس دهانی شود چون کودک شما نمیتواند لبهای خود را به درستی روی یکدیگر قرار دهد.
درمانهای ارتودنسی مخصوص کودکان
برای درمان مشکلات مختلف دندانهای کودکان روشهای ارتودنسی متنوعی وجود دارد. متخصص ارتودنسی دندانهای فرزند شما را بررسی میکند و با توجه به شرایط او بهترین روش ارتودنسی را پیشنهاد میدهد.
۱. ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین)
در روش اینویزیلاین، از مجموعهای از ترازکنندههای نامرئی استفاده میشود تا دندانهای کودک شما سریعتر از روش سنتی ارتودنسی صاف شوند. این بریسهای پلاستیکی را میتوان برای کودکان ۶ تا ۹ ساله به کار برد.
برای دریافت اینویزیلاین، ممکن است فرزند شما دندانهای شیری یا دائمی داشته باشد. یکی از مزیتهای این روش ارتودنسی این است که میتوانید هنگام غذا خوردن یا مسواک زدن کودک آنها را بردارید. به همین علت، این نوع بریسها راحتتر هستند.
بریسهای اینویزیلاین میتوانند اضطرابی که فرزند شما برای دریافت بریس دارد را کاهش دهند چون نامحسوس و راحت هستند.
۲. بریسهای لینگوال
این بریسها و سیمهای آنها به پشت دندانها متصل میشوند. بریسهای لینگوال به حل مشکلاتی مانند تغییر رنگ دندان نیز کمک میکنند.
۳. بریسهای فلزی سنتی
بیشتر بریسهای فلزی از جنس فلز ضدزنگ هستند و برای درمان مشکلات فک و دندانها چندین قسمت دارند. رایجتری قسمتهای بریسهای فلزی سنتی عبارتاند از:
- براکتها: این مربعهای کوچک از طریق یک باند دندانی به جلوی دندانهای کودک متصل میشوند. براکتها سیمهای کمانی ارتودنسی را در جای خود نگه میدارند. در واقع، تنها وظیفه براکت نگه داشتن سیمهای ارتودنسی در جای خود است و این سیمها نیز دندانهای کودک را حرکت میدهند.
- نوارهای لاستیکی: این نوارها سیم کمانی را به براکتها متصل میکنند. بیشتر کودکان دوست دارند نوارهای لاستیکی با رنگ مورد علاقه خود انتخاب کنند. این لاستیکهای رنگی را میتوان در هر چکاپ ارتودنسی تغییر داد.
- فنر ارتودنسی: این فنر به سیمهای قوسدار ارتودنسی متصل میشوند تا به کشیدن دندانهایی که میان آنها فاصله است یا فشار دادن دندانهایی که در دهان ازدحام کردهاند برای حرکت به جای خود کمک کنند.
- هدگیر: برخی از کودکان برای افزایش فشار به فک بالا به هدگیر نیاز دارند. هدگیر با استفاده از کشهای متصل به آن، دندانهای بالایی کودک را محکم میکند. این درمان معمولا برای حل مشکل اوربایت به کار میرود.
بریسها برای اصلاح مشکلات دندانی کودک به همه این قسمتها نیاز دارند، مگر اینکه کودک شما از اینویزیلاین استفاده کند. معمولا برای نصب بریسها به ۱ تا ۲ ساعت زمان نیاز است.
کلام آخر
درمان ارتودنسی میتواند کودک شما را از پوسیدگی دندان و چندین مشکل پیچیده دندانی مانند اوربایت یا آندربایت نجات دهد. بعد از رسیدن او به سن ۷ سالگی بهتر است به دندانپزشک و متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا مشکلات دهان و دندان او از همان کودکی حل شوند.