زندگی با دیابت به خودی خود دشوار است اما اگر دندانی را از دست بدهید، این زندگی سختتر خواهد شد. ممکن است دوست نداشته باشید که مدام با دندانهای مصنوعی که در اطراف دهانتان جابهجا میشوند، درگیر باشید اما در عین حال، مطمئن نباشید که ایمپلنت دندان برای شما مناسب است یا خیر. خواندن این مقاله به شما کمک میکند تا بهتر تصمیم بگیرید.
آیا دیابت شما تحت کنترل است؟
نتایج مطالعات نشان میدهند که بیماران مبتلا به دیابت که توانستهاند بیماری خود را کنترل کنند و دندان ایمپلنتشده دارند، در مقایسه با افراد سالم دارای دندانهای ایمپلنتشده، عوارض یا مشکلات بیشتری ندارند. در مقابل، بیمارانی که دیابت آنها کنترل نشده، بعد از ایمپلنت دندان، بیشتر دچار مشکلاتی نظیر عفونت بعد از عمل یا عدم موفقیت درمان ایمپلنت میشوند.
ایمپلنتهای دندانی در استخوان فک تعبیه میشوند. این پیوندهای جدید، برای موفقیت و ادغام در فک به فرایند بهبودی طبیعی بدن نیاز دارند. پس از موفقیت این پیوند نیز لثهها باید بهبود یابند. این ادغام کامل با فک و بهبودی لثهها همان چیزی است که ایمپلنتهای دندانی را بسیار شبیه به دندانهای واقعی میکند. به همین علت هم این روش ترمیمی نسبت به بریج دندان یا پروتزهای عادی دائمیتر است.
از آنجایی که معمولا روند بهبودی بیماران دیابتی کندتر میشود، بیماران مبتلا به دیابت کنترلنشده در مدتزمان بهبودی با مشکلات بیشتری روبهرو خواهند شد. در نتیجه، ممکن است دندانپزشک جراح از شما بخواهد تا پیش از درمان ایمپلنت دندان، با پزشک متخصص خود درباره کنترل دیابت صحبت کنید. وقتی این بیماری کنترل شود، شما برای درمان ایمپلنت دندان آماده خواهید بود.
تأثیر نوع دیابت بر ایمپلنت دندان
گاهی اوقات، کنترل دیابت نوع ۱ از نوع ۲ دشوارتر است. البته، این مسئله باعث نمیشود که بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ از کاشت ایمپلنت دندان محروم شوند. در چنین شرایطی، احتمالا مجبور خواهید بود که اقدامات احتیاطی بیشتری را انجام دهید تا میزان قند خونتان کنترل شود.
سایر شرایط سلامتی مرتبط با موفقیت ایمپلنت
علاوه بر دیابت کنترلنشده، شرایط سلامتی و برخی از عادات بهداشتی میتوانند شانس درمان موفقیتآمیز ایمپلنت دندان را کاهش دهند. این شرایط و عادات بهداشتی عبارتاند از:
- سیگار کشیدن: مصرف تنباکو روند بهبودی پس از ایمپلنت دندان را مختل میکند و خطر ابتلا به عفونتهای دهان را افزایش میدهد.
- بیماری لثه: لثههای آلوده نمیتوانند به اندازه کافی از ایمپلنت دندان پشتیبانی کنند.
- کم تراکم بودن استخوان فک: تراکم استخوان فک اغلب پس از از دست دادن دندان کم میشود. این مسئله مانع از آن خواهد شد که ایمپلنتهای دندان پایه محکمی داشته باشند.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: باید هر روز دندانها را ۲ مرتبه مسواک بزنید و ۱ مرتبه نخ دندان بکشید. در غیر این صورت، ایمپلنتها دوام چندانی نخواهند داشت.
اگر یک یا چند مورد از این شرایط را دارید هم دندانپزشک میتواند به شما کمک کند تا خطر شکست ایمپلنت دندان را به حداقل برسانید. به طور مثال، ممکن است از پیوند استخوان برای تقویت استخوان فک کمک بگیرد.
ایمپلنت دندان برای داشتن رژیم غذایی سالم
احتمالا تاکنون متوجه شدهاید که سالمترین رژیمهای غذایی برای افراد دیابتی شامل غذاهای تازه و کاملی میشوند که کمتر به جویدن مواد غذایی سفت نیاز دارند. ایمپلنتهای دندان، خوردن این غذاها را سادهتر میکنند. ایمپلنتها در مقایسه با دندانهای مصنوعی، کمتر حرکت میکنند. در نتیجه، جویدن غذاها با آنها سادهتر است.
از آن گذشته، با کمک ایمپلنتهای دندانی میتوانید غذاهایی مانند سبزیجات مغذی و سرشار از فیبر فراوان را سادهتر نوش جان کنید. کسانی که دندان مصنوعی دارند، به خوردن غذاهای نرم فرآوریشده که کربوهیدرات بیشتری دارند، متوسل میشوند. مصرف این غذاها نیز به نوبه خود کنترل سطح قند خون را غیرممکن میکند.
سخن پایانی
داشتن دندانهای سالم به کنترل بیماری دیابت کمک میکند. به همین علت، معمولا بیماران دیابتی که دندانی را از دست میدهند، به جای استفاده از دندان مصنوعی به ایمپلنت دندان روی میآورند. اگر به دیابت مبتلا هستید، باید پیش از شروع درمان ایمپلنت دندان، این موضوع را به اطلاع دندانپزشک خود برسانید. او میتواند با ارزیابی شرایط شما، درمان را طوری انجام دهد که برای بهبودی مشکلی نداشته باشید.