روکشها یا ونیرهای دندانی از روشهای رایج دندانپزشکی زیبایی هستند که افراد مختلف از آن استفاده میکنند. این روکشها در واقع، پوستههای نازکی هستند که از مواد همرنگ دندان (گاهی پرسلن و گاه رزین) ساخته شدهاند. روکشها به سطح جلوی دندانها چسبانده میشوند. این روکشها بسته به انتخاب شما برای اصلاح عیوب دندانی به کار میروند. ونیرها برای افرادی که میخواهند طرح لبخندی کمدردسر داشته باشند یا آنهایی که میخواهند دندانهایی سفید و زیبا داشته باشند، مناسب هستند. برای استفاده از روکشهای دندان، باید انواع آن را بشناسید. در این مقاله، هرآنچه باید درباره انواع این روکشها بدانید را میخوانید.
چه زمانی از روکش دندان استفاده میشود؟
روکش یا ونیر دندان نوعی ترمیم است که برای تغییر ظاهر دندانها به کار میرود. این روکش معمولا از جنس کامپوزیت رزین یا پرسلن ساخته میشود که قالبگیری شده و روی سطح جلوی دندانهای شما قرار میگیرد. روکش دندان را میتوانید همرنگ دندانهای خود انتخاب کنید. به این ترتیب، وقتی لبخند میزنید، همه دندانهایتان به یک رنگ خواهند بود. ونیرها برای ترمیم دندانهایی به کار میرود که این شرایط را داشته باشند:
- دندانهای ترکخورده، لبپریده، لکهدار شده، نامرتب یا کج شده؛
- دندانهایی که رنگ آنها مطابق میل شما نیست؛
- دندانهایی که شکل خود را از دست دادهاند.
در صورتی که لثههایتان عقب رفته باشند و طرح لبخندتان زیبایی خود را از دست داده باشد هم میتوانید از روکش دندان برای ترمیم آن کمک بگیرید. ونیرها برای شما لبخندی زیبا و طبیعی ایجاد میکنند. روکشها ظاهر هر دهانی را بهبود میبخشند و در افزایش اعتمادبهنفس فرد نقش مهمی دارند. البته، فواید این روش ترمیمی در زیبایی دهان و دندان خلاصه نمیشود. روکشها برای بهبود توانایی جویدن غذاها، از بین بردن حساسیتهای دندانی و پشتیبانی از ایمپلنتهای دندان نیز کاربرد دارند.
انواع روکشهای دندان
روکشها بسته به مواد سازنده و کاربردهایی که دارند، به ۸ نوع تقسیم میشوند.
۱. روکشهای پرسلن
امروزه روکشهای پرسلن یا چینی طبیعیترین نوع ترمیم دندان شناخته میشوند. آنها برای رفع بسیاری از مشکلات زیبایی دندان از جمله دندانهای کج، اصلاح ناهنجاریهای زیبایی جزئی مانند شکافهای دندانی و ترمیم دندانهای تغییررنگیافته یا لکهدارشده به کار میروند.
اگر لثههای سالمی دارید و سابقه بیماریهای لثه را ندارید، روکش پرسلن برای شما انتخاب مناسبی است. روکشهای چینی ترمیمی میتوانند عیوب تاجها و بریجهایی که وضعیت خوبی ندارند را هم پنهان کنند.
۲. ونیرهای چینی فلزی
این روکشها معمولا برای داشتن دندانهایی با ظاهر طبیعیتر به کار میروند اما نسبت به روکشهای پرسلن دوام بیشتری دارند. برخی از روکشهای چینی فلزی از آلیاژهای طلا و سرامیک ساخته میشوند. این روکشها به دندانها استحکام بیشتری میبخشند و دوام بیشتری هم دارند.
۳. روکشهای رزینی
این روکشها بادوامترین انواع روکش دندان هستند. روکشهای رزینی در موقعیتهایی که به دندان فشار بیشتری وارد میشود، بیشتر مقاومت میکنند. این ونیرها به اندازه روکشهای پرسلن به آمادهسازی نیازی ندارند و به دندانهای طبیعی شباهت بسیاری دارند.
۴. ونیرهای کامپوزیت
اگر قبلا درمان دندانپزشکی انجام دادهاید یا میخواهید ظاهر دندانهای خود را بدون تغییر رنگ بهبود ببخشید، روکشهای کامپوزیت انتخاب خوبی هستند. ونیر کامپوزیت اغلب بعد از درمانهای باندینگ دندان به کار میرود چون با وجود این روکشها، دندانها میتوانند مواد همرنگ بیشتری دریافت کنند.
۵. روکش زیرکونیا
اگر دندانی برای ترمیم مؤثر با ونیر پرسلن یا کامپوزیت، بیش از حد آسیب دیده باشد، از روکش زیرکونیا استفاده میشود. این روکش از یک ماده سرامیکی بسیار سخت ساخته شده که میتواند جایگزین پوسیدگی، ترک یا آسیبهای گسترده دندان شود. زیرکونیا نسبت به سایر روکشهای پرسلن ماندگاری بیشتری دارد چون در مقابل آسیبهای ناشی از مصرف غذاها و نوشیدنیهای اسیدی بیشتر مقاومت میکند. ظاهر آن هم طبیعی است و برای کسانی که میخواهند بدون تغییرات اساسی لبخندی زیباتر داشته باشند، ایدهآل است.
۶. لومینیرز
اگر برای داشتن لبخندی زیباتر به نصب روکش دندان علاقه دارید، لومینیرز انتخاب خوبی است. این روکش از نوع جدیدی از رزین کامپوزیت ساخته میشود که از سرامیک عادی قویتر و در عین حال، نازکتر است. برای اصلاح جزئی یک یا چند دندان و مواقعی که لثهها تحلیل رفته باشند، از این روکش دندان استفاده میکنند.
۷. روکش دندان متحرک
وقتی مشکلات دندانی به اندازهای هستند که نمیتوان از ونیرهای پرسلن استفاده کرد، نوبت به روکش دندان متحرک میرسد. این روکش را میتوان از یک رزین کامپوزیت تهیه کرد و با کمک پایههای فلزی ریزی که در شیارهای بایت قرار میگیرند، به دندانها متصل کرد. روکشهای متحرک عیوب جزئی مانند شکافهای دندانی را اصلاح میکنند اما دوام چندانی ندارند و باید پیش از مسواک زدن یا غذا خوردن آنها را بردارید.
۸. روکش پالاتال
این روکش برای کسانی که میخواهند ونیرهای پرسلن داشته باشند اما ساختار دندانی کافی برای نگه داشتن این روکشها را ندارند، انتخاب بسیار خوبی است. روکش پالاتال اغلب همراه با سایر اقدامات دندانپزشکی به کار میرود و از دندانهای اطراف به عنوان تکیهگاه استفاده میکند. حتی اگر برخی از دندانهایتان از دست رفته باشند یا نتوان از طریق باندینگ برای روکشهای پرسلن فضای کافی ایجاد کرد، نیز روکش پالاتال گزینه مناسبی است.
سخن پایانی
برای نصب روکشهای دندانی، باید دندانپزشک ابتدا دندانهای موجود شما را آماده کند تا برای ترمیم زیبایی مناسب شوند. در مرحله بعد، دندانپزشک مقداری از مینای دندان را از سطح جلوی دندان شما برمیدارد تا ضخامت مناسبی داشته باشد. با این کار و درمان پوسیدگی دندان، روکش با استفاده از مادهای مخصوص در محل خود چسبانده میشود. به این ترتیب، میتوانید دوباره مثل گذشته لبخند بزنید.