اولین ویزیت دندانپزشکی فرزندم باید چه موقعی باشد؟ آیا کودک ۳ ساله من باید از نخ دندان استفاده کند؟ چگونه بفهمم که فرزندم به مسواک نیاز دارد؟ بسیاری از والدین برای مراقبت از دندانهای کودکشان به پاسخ این سؤالات فکر میکنند. آنها میدانند که باید از پوسیدگی دندان کودک جلوگیری کرد اما اغلب بهترین روشها برای انجام این کار را نمیدانند. در این مقاله، نکات و توصیههای مهم برای رعایت بهداشت دهان و دندان کودک را میخوانید.
کودک از چه سنی باید مسواک زدن را شروع کند؟
مراقبت خوب از دندان پیش از ظاهر شدن اولین دندان کودک شروع میشود. فقط به این دلیل که نمیتوانید دندانهای کودک را ببینید، به این معنا نیست که آنها وجود ندارند. در حقیقت، دندانهای او در سه ماهه دوم بارداری مادر شروع به رشد میکنند. در هنگام تولد، فرزند شما ۲۰ دندان شیری دارد که برخی از آنها در فک کاملا رشد کردهاند.
نکات مهمی که باید برای مراقبت از دندانهای کودک به یاد داشته باشید، عبارتاند از:
- حتی پیش از اینکه دندانهای کودک دربیایند، روی لثههای او پارچهای تمیز و مرطوب بکشید تا باکتریهای مضر را از بین ببرید.
- هنگامی که کودک دندان درمیآورد، آنها را با مسواک مخصوص نوزادان مسواک بزنید. برای این کار، از آب و اندکی خمیر دندان حاوی فلوراید (به اندازه یک دانه برنج) استفاده کنید.
- زمانی که دو دندان از دندانهای کودک در کنار هم درآمدند، میتوانید نخ دندان کشیدن بین آنها را شروع کنید.
- در حدود ۲ سالگی، کودک باید یاد بگیرد که موقع مسواک زدن تف کند. توجه داشته باشید که اگر آب در اختیار او بگذارید و او را به حال خود رها کنید، احتمال قورت دادن خمیر دندان توسط او افزایش مییابد.
- کودکان ۳ سال به بالا باید فقط به اندازه یک نخود از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنند.
- همیشه موقع مسواک زدن کودکان کمتر از ۸ سال در کنار آنها حضور داشته باشید چون ممکن است خمیر دندان را بخورند.
حتی نوزادان نیز ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند. رها کردن شیشه شیر در دهان نوزادی که خوابیده میتواند به دندانهای او آسیب برساند. قند موجود در شیر خشک، آب قند یا شیر ساعتها روی دندانهای او باقی میماند و ممکن است مینای دندان او را از بین ببرد. زمانی که این اتفاق میفتد، دندانهای جلویی کودک دچار تغییر رنگ یا حفرههای دندانی میشوند. در موارد شدیدتر نیز دندانهای پوسیده کودک باید کشیده شوند.
وقتی کودکان به ۶ ماهگی میرسند، میتوانند از یک لیوان کوچک نیدار به جای شیشه شیر استفاده کنند. این لیوان به جلوگیری از تجمع مایعات در اطراف دندان کودک کمک میکند. با رسیدن به اولین سالگرد تولد، آنها مهارتهای حرکتی لازم برای استفاده از این لیوان را خواهند داشت.
اولین مراجعه کودک به دندانپزشکی
کارشناسان توصیه میکنند که کودکان با رسیدن به اولین سالگرد تولد خود نزد دندانپزشک برده شوند. در اولین ویزیت، دندانپزشک روشهای صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را توضیح میدهد و دندانهای کودک را در حالی که روی پاهای شما نشسته، معاینه میکند.
مراجعه منظم کودک به دندانپزشک باعث میشود که مشکلات دندانی او در مراحل اولیه تشخیص داده شوند. در این صورت، درمان کودک سادهتر و سریعتر خواهد بود. علاوهبراین، دندانپزشک میتواند با معاینه دهان و دندان کودک، مشکلات ارتودنسی او را شناسایی کند و شما را به یک ارتودنتیست ارجاع دهد.
چگونه از پوسیدگی دندان کودک جلوگیری کنیم؟
پوسیدگی دندان زمانی اتفاق میفتد که باکتریها و باقیمانده غذاها از روی دندانها پاک نمیشوند. در این صورت، مینای دندان کمکم نابود میشود و سروکله حفرههای دندانی پیدا خواهد شد.
نکات مهمی که رعایت آنها به پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک کمک میکند، عبارتاند از:
- عادات خوب را زود شروع کنید. به کودک خود یاد بدهید که دندانهایش را حداقل ۲ مرتبه در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزند و به طور مرتب نخ دندان بکشد.
- از فلوراید به میزان کافی استفاده کنید. استفاده منظم از فلوراید مینای دندان را محکم میکند و باعث پیشگیری از پوسیدگی آن میشود. از دندانپزشک خود درباره استفاده از مکملهای حاوی فلوراید سؤال کنید. البته، باید مراقب باشید چون مصرف بیش از حد فلوراید ممکن است باعث تغییر رنگ دندانها شود.
- به رژیم غذایی کودک توجه داشته باشید. غذاهای شیرین، نوشابهها، آبمیوهها و آبنباتها به ویژه آبنباتهای چسبنده باعث فرسایش مینای دندان میشوند. اگر فرزندتان این غذاها را میخورد، از او بخواهید تا بعد از غذا دهانش را بشوید یا دندانهایش را مسواک بزند تا قند موجود در آنها از دندانهایش پاک شود.
دندانپزشک میتواند دندانهای دائمی در حال رشد کودک را با رزین نازکی به نام فیشور سیلانت بپوشاند تا از پوسیدگی دندان پیشگیری شود. این پوشش محافظ از تهنشین شدن باکتریها در شکافهای دندانهای آسیاب جلوگیری میکند. به این ترتیب، دندانهای کودک راحتتر تمیز میشوند.
سخن پایانی
اگر مستعد پوسیدگی دندان یا بیماریهای لثه هستید، ممکن است فرزند شما در معرض خطر بیشتری قرار بگیرد. بنابراین، گاهی اوقات، حتی عادات صحیح مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن هم نمیتوانند از پوسیدگی دندانهای او پیشگیری کنند. اگر فرزند شما از درد دندان شکایت میکند، حتما او را نزد دندانپزشک ببرید چون ممکن است این درد نشانهای از پوسیدگی دندان او باشد. در این صورت، دندانپزشک از روشهای درمانی مختلف مانند پر کردن و ترمیم دندان کمک میگیرد تا لبخند را به صورت زیبای فرزندتان بازگرداند.