احتمالا میدانید فناوریهای لیزر بسیاری از صنایع را متحول کردهاند اما آیا میدانستید که این فناوریها حتی به مراقبتهای دندانپزشکی نیز راه یافتهاند؟ این پیشرفت هیجانانگیز در زمینه دندانپزشکی سبب شده که جراحیهای لثه به روشی کمتر تهاجمی انجام شوند. در این مقاله، درباره بیماریهای لثه و درمان آنها از طریق جراحی لثه با لیزر میخوانید.
بیماریهای لثه که نیاز به جراحی دارند
بیماری پریودنتال یا لثه به نوعی عفونت گفته میشود که بافتهای نگهدارنده و استخوانی را که دندانهای شما را در جای خود محکم نگه میدارند، درگیر میکند. در این مرحله عفونت پیشرفته شده و نمیتوان از روشهای عادی مراقبت از دهان که برای التهاب لثه به کار میروند، استفاده کرد. بیماری پریودنتال یا عفونت پیشرفته لثه به مداخله حرفهای و جراحی نیاز دارد. معمولا بیماری پریودنتال بر بزرگسالانی که در دهه ۳۰ و ۴۰ زندگی خود هستند، تأثیر میگذارد. عواملی که در ابتلا به این بیماری نقش دارند، عبارتاند از:
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان؛
- مصرف دخانیات؛
- ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت؛
- مصرف برخی از داروها؛
- حساسیتهای ژنتیکی.
جرمگیری و روت پلنینگ دندان روش درمانی رایجی برای بیماری پریودنتال است. در این روش، تارتار، پلاک و باکتریها بدون جراحی از روی دندان و لثه و زیر خط لثه و ریشههای آن پاک میشوند. این درمان به بازسازی بافت لثه نیز کمک میکند تا در اطراف دندان رشد کند.
بااینحال، در برخی از مواقع، پریودنتیست تصمیم میگیرد که از روش جراحی برای درمان بیماری پریودنتال کمک بگیرد. این تصمیم معمولا به دلیل شدت عفونت لثه است. در روش جراحی رایج لثه که به آن جراحی فلپ لثه نیز میگویند، در بافت لثه برشی ایجاد میشود. سپس، لثه به عقب کشیده میشود تا بتوان اطراف ریشههای دندان را به شکل عمیق تمیز کرد. در آخر نیز بافت لثه در جای قبلی خود بخیه زده میشود تا بهبود یابد.
سایر گزینههای جراحی برای درمان بیماری پریودنتال شامل پیوند استخوان یا بافت نرم، بازسازی بافت هدایتشده و استفاده از پروتئینهای محرک بافت میشوند.
جراحی لثه با لیزر چگونه انجام میشود؟
لیزردرمانی روش درمانی مستقلی محسوب نمیشود اما در کنار درمانهای سنتی به کار میرود. در جراحی لثه با لیزر، پریودنتیست شما از لیزر برای دسترسی و برداشتن بافت ملتهب لثه از اطراف ریشه دندان استفاده میکند. سپس، جرم و پلاک ایجاد شده در زیر و اطراف خط لثه را پاک میکند.
در مرحله بعدی، از ابزار دیگری برای صاف کردن نقاط زبر روی دندان شما در بالا و پایین خط لثه استفاده میشود. صاف کردن این نقاط زبر، احتمال جذب باکتریهای بیشتر و ابتلا به عفونتهای بعدی دندان و لثه را کاهش میدهد.
پس از لیزردرمانی لثه، دهان شما به زمانی برای بهبود و بازسازی نیاز دارد. در طول این مدت، لثههای شما باید عاری از هر گونه عفونتی باشند و بتوانند اطراف دندانهایتان را محکم کنند.
توجه داشته باشید که همه متخصصان دندانپزشکی از جراحی لثه با لیزر استفاده نمیکنند. کسانی که بیماران را به این روش درمان میکنند، قبلا آموزش دیدهاند و روش بهکارگیری لیزر را میدانند. این آموزشها تضمین میکنند که پریودنتیست فنون کار با لیزر و نحوه استفاده صحیح از طول موجهای مختلف آن را بهخوبی میداند.
مزایا و عوارض احتمالی جراحی با لیزر
استفاده از لیزر برای پاکسازی بافتهای بیمار لثه مزایای متعددی دارد که ۴ مزیت آن از همه مهمتر هستند. این مزایا عبارتاند از:
- مدت زمان بهبودی پس از جراحی کمتر میشود؛
- مانند برخی از روشهای جراحی دندانپزشکی، به بیهوشی عمومی نیازی نیست؛
- لیزر میتواند نواحی عفونی لثه را دقیقا هدف قرار دهد؛
- در این جراحی، خونریزی، درد و تورم کمتری وجود دارد چون جراحی با لیزر نسبت به جراحی عادی کمتر تهاجمی است.
با وجود این مزایا، برخی از کارشناسان دندانپزشکی هنوز این روش جراحی را مناسب نمیدانند. آنها معتقدند که اثرات لیزر درمانی پریودنتال هنوز باید بررسی شوند. به عنوان مثال، کارشناسان آکادمی پریودنتولوژی یا لثهدرمانی آمریکا (AAP) اعلام کردهاند که هنوز شواهدی برای اثبات اینکه این روش جراحی از درمانهای سنتی پریودنتال بهتر است، وجود ندارد. بااینحال، نتایج امیدوارکننده جراحی لثه با لیزر برای بیماران واجد شرایط نشان میدهد که میتوان به تأثیر این روش درمانی امیدوار بود.
هزینه لیزردرمانی بیماری پریودنتال
هزینه درمان لثه با لیزر به میزان نیاز شما به این روش و شدت عفونت پریودنتال بستگی دارد. کارشناس دندانپزشکی یا پریودنتیست شما باید ابتدا دندانها و لثههای شما را معاینه کند تا بر اساس این عوامل هزینه نهایی را اعلام کند.
مراقبتهای پس از جراحی با لیزر
زمان بهبودی و مراقبتهای دندانی پس از این درمان به عوامل مختلفی مانند طول موج مورد استفاده در لیزردرمانی، شدت بیماری و وضعیت پزشکی شما بستگی دارد. مراقبتهای پس از جراحی با لیزر، به فرایند بهبودی شما مربوط میشوند و کارشناس پریودنتیست دستورالعملهای مختص شما را توصیه میکند.
به طور کلی، ممکن است پس از درمان پریودنتال با لیزر چنین علائمی را مشاهده کنید:
- تغییر رنگ بافت لثه؛
- خونریزی خفیف و تورم در اطراف محل درمانشده با لیزر؛
- اندکی درد یا حساس شدن دندان؛
- احساس طعمی ناخوشایند که دلیل آن دهانشویه تجویز شده است.
توصیه میکنیم که در دوران بهبودی پس از این جراحی از غذاهای نرم و مغذی استفاده کنید. عدم مصرف غذاهای بسیار داغ و تند یا خوراکیهایی مانند آدامس، آبنباتهای سفت، کلوچه، چیپس و سایر خوراکیهای ترد باعث میشود که دهان شما بدون هیچ دردسری التیام یابد.
رعایت بهداشت دهان و دندان نیز پس از انجام هر گونه درمان پریودنتال برای پیشگیری از عفونت دوباره ضروری است. پریودنتیست به شما نحوه مراقبت از محل درمان و سایر بخشهای دهان را آموزش میدهد. بااینحال، به طور کلی، باید دندانها را روزی ۲ مرتبه مسواک بزنید، ۱ مرتبه در روز نخ دندان بکشید و از سایر ابزارهای تمیزکننده دندان مانند دهانشویه تجویزشده از سوی پزشک استفاده کنید.
کلام آخر
در برخی از مواقع، جراحی لثه با لیزر بهترین روش برای درمان بیماری پریودنتال محسوب میشود. پیشرفت درمانهای دندانپزشکی در سالهای اخیر باورنکردنی است و هر کسی را وسوسه میکند تا از روشهای درمانی کمتر تهاجمی که درد کمتری دارند، استفاده کند. بااینحال، برای لیزردرمانی بیماری لثه باید ابتدا دندان و لثه شما معاینه شود تا در نهایت پریودنتیست برای انجام این جراحی تصمیم بگیرد.