ممکن است که در حال تماشای لبخند زیبای کودکتان باشید اما ناگهان متوجه شوید که یک یا چند دندان او سیاه شده یا تغییر رنگ دادهاند. تغییر رنگ دندان یکی از نگرانیهای هر مادر و پدر دلسوزی است و احتمالا به محض مشاهده آن به فکر نوبت گرفتن از دندانپزشک میفتید. این اقدام کاملا درست است اما آیا دلیل سیاه شدن دندان فرزندتان را میدانید؟ در این مقاله، دلایل احتمالی سیاهی دندان کودکان و کارهایی که میتوانید انجام بدهید را میخوانید.
آیا بهتازگی دهان فرزندتان آسیب دیده است؟
کمی فکر کنید. ممکن است فرزندتان بهتازگی در حین بازی بر زمین افتاده باشد یا شاید موقع ورزش کردن به صورت او ضربهای وارد شده باشد. اگر چنین اتفاقاتی برای فرزندتان رخ داده، ممکن است که علت سیاه شدن دندان او همین باشد.
هنگامی که دندانهای شیری آسیب میبینند، از درون کبود میشوند. فرقی نمیکند که دندان فرزند شما لبپر شده یا افتاده باشد. حتی ممکن است دندان او هیچیک از این نشانهها را نداشته باشد اما از درون آسیب دیده باشد. اگر آسیب وارد شده به دندان به اندازه کافی شدید باشد، میتواند بر جریان خون داخل دندان تأثیر بگذارد. در نتیجه، خونمردگی به داخل دندان نفوذ میکند و باعث تغییر رنگ آن میشود.
توجه داشته باشید که رنگ دندان بلافاصله پس از آسیب دیدن، تغییر نمیکند. معمولا چند هفتهای طول میکشد تا تغییر رنگ دندان شروع شود. بااینحال، مطمئن باشید که چنین تغییر رنگی دائمی نیست و رنگ دندان فرزندتان در عرض ۳ تا ۶ ماه به حالت طبیعی خود بازمیگردد.
حفره دندانی یا عفونت
اگر دهان فرزندتان در طول چند هفته گذشته آسیبی ندیده، ممکن است که علت تغییر رنگ دندان او وجود عفونت یا حفره دندانی باشد. حفرهای که به عمق دندان میرسد، بر مینای دندان تأثیر میگذارد و منجر به ایجاد لکههای تیره روی دندان میشود.
اگر علت سیاهی دندان کودک عفونت باشد، به این معناست که دندان او در حال از بین رفتن است. در این صورت، باید فورا اقدام کنید چون ممکن است که عفونت گسترش یابد و بر دندانهای دیگر او تأثیر بگذارد. علاوهبراین، اگر اقدام بهموقعی انجام نشود، احتمال نجات دندان کاهش مییابد و دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان میشود.
اگر متوجه سیاه شدن یا تغییر رنگ دندان کودک خود شدهاید و او از درد دندان و حساسشدن آن شکایت میکند، باید در اسرع وقت آن را به دندانپزشک نشان دهید.
سایر دلایل احتمالی سیاهشدن دندان کودک
علاوه بر آسیبدیدن دهان کودک یا وجود عفونت یا حفره دندانی، ممکن است دلایل دیگری برای سیاهشدن دندان کودک وجود داشته باشند. مهمترین این دلایل عبارتاند از:
- بهداشت نامناسب دهان یا به اندازه کافی مسواک نزدن؛
- استفاده بیش از حد از محصولات حاوی فلوراید؛
- مصرف بیش از حد دارو یا ویتامینها؛
- بدشکلیهای مادرزادی مینای دندان؛
- دیسپلازی عاجی تیپ I.
نکاتی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک
برای اینکه دهان کودکتان سالم و عاری از هرگونه پوسیدگی یا عفونت باشد، بهتر است که غذاها یا نوشیدنیهای شیرین کمتری در رژیم غذایی او باشد. بهعلاوه، هرگز اجازه ندهید که شیشه شیر در دهان کودک شیرخوارتان باقی بماند و با آن به خواب رود. این کار سبب ایجاد نوعی از پوسیدگی دندان میشود که به عنوان پوسیدگی دندان نوزاد شناخته میشود.
پوسیدگی دندان نوعی بیماری عفونی است. به همین علت، اگر متوجه پوسیدگی یا حفره در دندان خود شدید، باید از به اشتراک گذاشتن مسواک، قاشق و چنگال یا سایر وسایل مانند آن با کودک خودداری کنید. در این صورت، دهان خود را تمیز نگه دارید و در اسرع وقت به دنبال درمان پوسیدگی دندان خود باشید. این مشکل ممکن است به فرزندتان هم سرایت کند.
از آن گذشته، باید هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. فرزندتان را هم به این کار تشویق کنید.
کلام آخر
اگر بهتازگی متوجه سیاهی یا تغییر رنگ دندان فرزند خود شدهاید، ممکن است نگران شده باشید. چنین احساسی طبیعی است اما باید برای حل مشکل کاری انجام بدهید. در چنین مواقعی، بهترین کار این است که به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.
اگر علت سیاهشدن دندان کودک آسیبدیدن دهان باشد، دندانپزشک متخصص فورا متوجه آن میشود و به شما اطمینان خاطر خواهد داد که تا چند هفته آینده مشکل حل خواهد شد. در صورتی که دلیل سیاهی دندان، عفونت یا پوسیدگی آن باشد نیز دندانپزشک اطفال دندان او را به بهترین شکل ممکن مداوا و درمان خواهد کرد. پس از آن، لبخند کودکتان به زیبایی همیشه خواهد بود.