آیا تابهحال برایتان اتفاق افتاده که درمان عصبکشی یا کانال ریشه انجام داده باشید به این امید که درد برای همیشه از بین برود اما بعد از ماهها یا سالها متوجه شوید که همان دندان شما را آزار میدهد؟ گاهی اوقات، حتی اگر ریشه دندان درمان شده باشد، باز هم دندان آنطور که انتظار میرفته بهبود نمییابد. ناراحتی و دردی که مدتها پس از بهبودی کانال ریشه احساس میکنید، ممکن است نشانهای از این باشد که دندان شما به عصبکشی مجدد نیاز دارد اما این درمان چگونه انجام میشود؟ در این مقاله، هرآنچه باید درباره عصبکشی مجدد دندان بدانید را میخوانید.
چرا دندان پس از عصبکشی بهبود نمییابد؟
بسیاری از درمانهای کانال ریشه در صورتی که بهدرستی از آنها مراقبت شود، تا پایان عمر بدون مشکل باقی میمانند. متأسفانه، همیشه این اتفاق نمیفتد. گاهی اوقات عصبکشی مجدد بهترین گزینه برای دادن شانسی دوباره به دندانی است که قبلا درمان کردهاید. در واقع، مسائلی که باعث میشوند که دندانپزشک عصبکشی مجدد را توصیه کند، عبارتاند از:
- وجود کانالهای اضافی با اشکال عجیبوغریب یا تنگ در ریشه دندان که در ابتدا شناسایی و درمان نشدهاند؛
- تأخیر در قرار دادن تاج محافظ روی دندان؛
- عدم موفقیت در ترمیم دندان و نفوذ بزاق دهان به ریشه دندان؛
- عفونت جدید ناشی از پوسیدگی دندان که به دلیل آسیب دیدن تاج دندان یا دندان پر کرده رخ میدهد؛
- ایجاد ترک یا شکستگی در دندان عصبکشی شده.
عصبکشی مجدد دندان به چه روش درمانی میگویند؟
اگر دندان آنطور که پس از درمان ریشه اولیه انتظار میرود، ترمیم نشود، به عصبکشی مجدد نیاز خواهید داشت. در این روش درمانی، متخصص اندودنتیست ابتدا با بیحسی موضعی دندان شما را بیحس میکند تا دردی احساس نکنید. سپس، دندان را باز میکند و مواد پرکنندهای که در اولین عصبکشی در کانالهای ریشه قرار داده بود، از آن جدا میکند. در مرحله بعدی، دندان با دقت بررسی میشود تا کانالهای اضافی که در درمان قبلی دیده نشده یا عفونتهای جدید پیدا شوند.
در نهایت، هرگونه عفونت را از بین میبرند، کانالها را تمیز میکنند و دندان را با مواد پرکننده جدید پر میکنند. پس از بهبودی دندان، روکش جدید یا ترمیم دیگری روی دندان قرار داده میشود تا از آن محافظت کند.
مراقبتهای بعد از عصبکشی مجدد
درمان عصبکشی مجدد در هر فرد شرایط خاص خود را دارد و ممکن است دندانپزشک دستورالعملهای خاصی را به شما توصیه کند تا بعد از این درمان به آنها عمل کنید. توجه داشته باشید که اگر عصبکشی مجدد از طریق جراحی انجام شود، ممکن است که مدتزمان بهبودی شما کمی طولانیتر شود.
ممکن است دندان شما در چند روز اول پس از عصبکشی مجدد حساس شود. احتمال حساس شدن دندان زمانی بیشتر میشود که پیش از عصبکشی، درد یا عفونت وجود داشته باشد. احتمالا دندانپزشک به شما مصرف داروهای مسکن بدون نسخه را توصیه کند تا ناراحتی اندک ناشی از التهاب ریشه شما تسکین یابد.
در صورتی که دندان شما از طریق جراحی عصبکشی شده، باید از مسواک زدن شدید در اطراف دندان درمانشده خودداری کنید. علاوهبراین، برای مدتی که دندانپزشک توصیه میکند، نباید با دندان درمانشده غذاهای سفت یا منجمد بجوید. اگر احساس درد شدید یا ترشح چرک از محل جراحی دارید، حتما بلافاصله موضوع را به متخصص اندودنتیست خود اطلاع بدهید.
در صورتی که همه چیز خوب پیش برود، متخصص اندودنتیست از شما میخواهد تا یک هفته بعد دوباره به او مراجعه کنید. در این جلسه دندانپزشکی، دندان شما معاینه میشود. اکر هم دندان جراحی شده باشد، احتمالا یک یا دو بخیه نیاز به کشیدن داشته باشید. در حالت عادی، درد و تورم محل عصبکشی در طول دو هفته کاهش مییابد. بااینحال، باید در اسرع وقت از دندانپزشک خود نوبت بگیرید تا دندان عصبکشی شده روکش یا پر شود. این پوشش از دندان شما محافظت میکند و باعث تکمیل درمان عصبکشی مجدد خواهد شد.
کلام آخر
علم دندانپزشکی هر روز پیشرفت میکند و روشهای درمان ریشه دندان نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، اگر دندان شما عصبکشی شده اما هنوز در همان دندان احساس درد و ناراحتی دارید، بهتر است که به دندانپزشک یا متخصص اندودنتیست مراجعه کنید. او میتواند با استفاده از تکنیکهایی که در گذشته در دسترس نبودند، ریشه دندان شما را کاملا درمان کند. بنابراین، هیچ دلیلی وجود ندارد که فکر کنید نمیتوانید برای یک عمر بدون هیچ دردی لبخند بزنید.