تغییر رنگ یا لکههای دندانی عوارض رایجی هستند که به دلایل مختلفی رخ میدهند. خبر خوب این است که میتوانید از بسیاری از این لکهها و تغییر رنگ دادنها پیشگیری کنید و بسیاری از آنها قابل درمان هستند. بااینحال، برای اینکه روشهای پیشگیری و درمان تغییر رنگ دندان را بدانید، باید علل آنها را بشناسید. در این مقاله، با ۹ دلیل رایج تغییر رنگ یا لکههای دندانی آشنا میشوید.
۱. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
احتمالا از این موضوع تعجب نمیکنید اما مسواک نزدن و نخ دندان نکشیدن در طول روز یکی از علل اصلی تغییر رنگ دندانها است. وقتی به طور منظم مسواک نمیزنید یا نخ دندان نمیکشید، باکتریها و ذرات غذا فرصت مییابند تا به دندانهایتان بچسبند. همین مسئله نیز با گذشت زمان سبب تغییر رنگ یا لکههای دندانی میشود. اگر عادات بهداشتی نامناسب دهان و دندان با دلایل دیگری که در ادامه میخوانید، جمع شوند، رنگ دندانهایتان زودتر و بیشتر تغییر مییابد.
۲. مصرف دخانیات
وقتی صحبت از سلامت و بهداشت دهان و دندان میشود، مصرفکنندگان دخانیات بیش از همه با مشکل روبهرو میشوند. مصرف تنباکو و دخانیات به هر شکلی، نهتنها شما را در معرض خطر بیشتر بیماریهای لثه و سایر مشکلات دهان و دندان قرار میدهد، بلکه تضمینی برای افزایش زردی دندانهای شما نیز هست.
۳. مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها
ممکن است نوشیدنیهایی مانند چای، قهوه، نوشابه و برخی آبمیوهها طعم خوبی داشته باشند اما به دلیل حالت اسیدی که دارند، دندانهای مرواریدی شما را زرد میکنند. حتی برخی از میوههای مفید مانند زغال اخته، گیلاس، چغندر، گیلاس، مرکبات و تمشک نیز ممکن است دندانهای زیبای شما را لکهدار کنند.
این قاعده کلی را به خاطر داشته باشید که هر غذایی که میتواند لباسهای شما را لکهدار کند، باعث تغییر رنگ دندانهای شما نیز میشود. بنابراین، باید به این فهرست، آبنباتهای رنگارنگ، بستنی و خوراکیهایی مانند آنها را هم اضافه کنیم.
۴. افزایش سن
طبیعی است که مینای دندان با گذشت زمان و افزایش سن بهآرامی فرسوده شود. این اتفاق لایه بعدی دندان یعنی عاج را بیشتر نمایان میکند. از آنجایی که عاج دندان زرد رنگ است دندانهای بسیاری از مردم با افزایش سن، کمکم زرد میشود.
۵. ابتلا به برخی بیماریها
برخی از شرایط پزشکی نیز بر مینای دندان تأثیر میگذارند و در نهایت، سبب تغییر رنگ دندانهایتان میشوند. سندروم متابولیک، کمبود کلسیم، بیماریهای کبدی، راشیتیسم، اختلالات غذا خوردن و بیماری سلیاک از جمله این بیماریها و شرایط سلامتی هستند.
۶. مصرف برخی داروها
برخی از داروها مانند آنتیهسیتامینها، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضدروانپریشی و داروهای کنترل فشار خون بالا نیز باعث تغییر رنگ دندان میشوند. آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین یا داکسیسایکلین هم اگر توسط زنان باردار مصرف شوند، این احتمال وجود دارد که فرزند آنها در آینده دندانهایی با رنگ تغییریافته داشته باشد.
برخی از درمانهای پزشکی مانند شیمیدرمانی یا پرتودرمانی سر و گردن نیز بر رنگ دندانها تأثیر میگذارند. حتی برخی از دهانشویهها مانند آنهایی که حاوی کلر هگزیدین یا ستیل پیریدینیم کلرید هستند، گاهی باعث ایجاد لکههای دندانی میشوند.
۷. ژنتیک
وقتی صحبت از داشتن لبخندی مرواریدی و درخشان میشود، برخی از افراد خوششانستر از دیگران به دنیا میآیند. ژنتیک در درخشش و ضخامت مینای دندان شما نقش دارد و در برخی از موارد نیز بر رنگ دندان افراد تأثیر فراوانی میگذارد.
۸. ضربه خوردن به دهان و دندانها
گاهی اوقات، زمین خوردن و شکستن یا آسیب دیدن دندانها به مینای دندان آسیب میرساند. این مسئله به نوبه خود سبب تغییر رنگ دندانها میشود. تأثیر ضربه خوردن دهان بر تغییر رنگ دندانها در کودکان بیشتر دیده میشود اما ممکن است این اتفاق برای افراد در هر سنی رخ دهد.
۹. مصرف بیش از حد فلوراید
مصرف بیش از حد فلوراید نیز میتواند به تغییر رنگ دندانها منتهی شود. دریافت بیش از حد فلوراید ممکن است ناشی از عوامل محیطی مانند وجود فلوراید فراوان در آب شرب یا استفاده بیش از حد از آن مانند مصرف بیش از اندازه دهانشویهها یا خمیر دندانهای حاوی فلوراید باشد.
سخن پایانی
آشنایی با علل تغییر رنگ و لکههای دندانی به شما کمک میکند تا اهمیت مراجعه به دندانپزشک و عادات صحیح مربوط به بهداشت دهان و دندان را متوجه شوید. دندانپزشک به شما کمک میکند تا طرح لبخندی جذاب و دوستداشتنی داشته باشید و مرواریدهای سفید دهانتان را به نمایش بگذارید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در هر روز، کاهش مصرف نوشیدنیهای اسیدی و ترک سیگار نیز در این راه به شما کمک خواهد کرد.
اگر متوجه تغییر رنگ دندانهایتان شدهاید، نباید نگران شوید. کافیست به دندانپزشک مراجعه کنید تا با کمک او دوباره به زیبایی گذشته لبخند بزنید.