وقتی لبخند میزنید، چه مقدار از لثههای خود را میتوانید ببینید؟ نمایش بیش از حد لثه موقع لبخند زدن که به آن لبخند لثهای نیز میگویند، میتواند اعتمادبهنفس شما را کاهش دهد و شما را از نشان دادن دندانهای مرواریدی خود منصرف کند. خوشبختانه، این عارضه با کمک علم دندانپزشکی قابل درمان است. در این مقاله، با بهترین روشهای درمان لبخند لثهای آشنا میشوید.
لبخند لثهای چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، اگر موقع لبخند زدن لثههایتان بیش از اندازه نمایان شوند، شما لبخند لثهای دارید. در واقع، لبخندی که در آن بیش از ۲ میلیمتر از لثه نمایان شود، لبخند لثهای نامیده میشود. لبخند لثهای دلایل مختلفی دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- رویش دندانها در دوران کودکی به شکل تغییریافته؛
- حرکت رو به پایین دندانهای بالا یا رشد بیش از حد استخوان فک بالا؛
- کوتاه یا بیشفعال شدن عضلات لب بالایی.
لبخند لثهای عارضهای بسیار شایع است و در زنان شیوع بیشتری دارد.
روشهای درمانی برای لبخند لثهای
برای اینکه دندانپزشک بهترین روش درمانی برای لبخند لثهای را به کار ببرد، باید ابتدا وضعیت شما را بررسی کند. او میتواند با ارزیابی وضعیت دهان و دندانهای شما، علت دقیق مشکل را تشخیص دهد و بهترین گزینه درمانی را برای شما تعیین کند. برای درمان لبخند لثهای راههای مختلفی وجود دارد که از میان آنها ۵ روش درمانی از همه رایجتر هستند.
۱. افزایش طول تاج دندانها
در این روش درمانی، بافت بیش از حد رشد کرده لثه حذف میشود تا تاج دندان بیشتر نمایان شود. علاوهبراین، خط لثه تراشیده میشود تا تاج دندان بلندتر شود. این روش درمانی توسط یک متخصص دندانپزشکی به نام پریودنتیست انجام میشود.
این روش درمانی ۲ مرحله اصلی دارد که عبارتاند از:
- ژنژیوکتومی یا برداشتن بافت اضافی لثه؛
- جراحی استخوانی یا برداشتن استخوان اضافی و شکل دادن به استخوان فک.
پریودنتیست شما باید درباره اینکه این مراحل هر دو باید انجام شوند یا خیر، تصمیم بگیرد. او برای این تصمیمگیری به وضعیت شما و میزان بافت اضافی لثههایتان توجه میکند.
۲. تزریق سم بوتولینوم یا بوتاکس
هنگامی که صحبت از تزریق سم بوتولینوم یا بوتاکس میشود، احتمالا به یاد صاف کردن خطوط و چینوچروکهای صورت میفتید اما سم بوتولینوم کاربردهای پزشکی دیگری از جمله درمان لبخند لثهای نیز دارد.
تزریق بوتاکس در مواردی که ماهیچههای لب بیش از حد فعال هستند و باعث لبخند لثهای میشوند، کاربرد دارد. در چنین شرایطی، بوتاکس در دوزهای اندک تزریق میشود تا انقباض بیش از حد ماهیچههای لب بالایی را محدود کند. تأثیر این روش درمانی معمولا ۳ تا ۶ ماه طول میکشد و باید هر ۶ ماه تا ۱ سال یکبار تکرار شود. دندانپزشکانی که آموزشهای لازم برای بوتاکس را دیدهاند، میتوانند این روش درمانی را انجام دهند.
۳. درمانهای ارتودنسی
اگر علت لبخند لثهای حرکت رو به پایین دندانهای بالا یا رشد بیش از حد استخوان فک بالا باشد، یک متخصص ارتودنسی که در صاف کردن دندانها و فک تخصص دارد، میتواند آن را درمان کند. ممکن است که او از ابزارهای ارتودنسی برای فشردن دندانها به سمت بالا استفاده کند. در صورت لزوم نیز میتواند با همکاری جراحان ارتودنسی، از روش جراحی برای حرکت دادن دندانها به سمت بالا کمک بگیرد.
۴. تاج دندانی یا ونیر کامپوزیت
گاهی اوقات علت لبخند لثهای کوتاه بودن دندانها است که از دلایل ژنتیکی یا سایش دندانها در طول زمان ناشی میشود. در چنین مواقعی، میتوان از تاج دندان یا ونیر کامپوزیت به عنوان راهکارهای سادهای جهت رؤیت بیشتر دندانها موقع لبخند زدن استفاده کرد.
۵. کانتورینگ یا لیفت لثه با لیزر
یکی از کاربردهای مهم لیزر در دندانپزشکی، برداشتن بافت اضافی لثه از روی دندانها است. به این ترتیب، لثهها در موقعیت صحیح خود قرار میگیرند و دندانها بیشتر نمایان میشوند. لیفت لثه با لیزر روشی با استفاده از فناوری روز دنیا است و نتایج خوبی دارد. بااینحال، این روش تنها زمانی برای درمان لبخند لثهای به کار میرود که علت این عارضه وجود بافت لثه اضافی روی دندان باشد.
سخن پایانی
لبخند لثهای یا نمایان شدن بیش از حد لثهها موقع لبخند زدن میتواند اعتمادبهنفس شما را بگیرد. شاید در گذشته این عارضه درمانهای مؤثری نداشت اما در حال حاضر، گزینههای متنوعی برای درمان این مشکل وجود دارند. بااینحال، درمان این عارضه در هر فردی به علت لبخند لثهای او بستگی دارد. در شرایط خاص نیز ممکن است که دندانپزشک یا پریودنتیست روشهای مختلف درمانی را با یکدیگر ترکیب کند تا به بهترین نتیجه ممکن برسد. از دندانپزشک یا متخصص پریودنتیست خود بپرسید که کدام روش درمانی برای شما مناسبتر است.