فواید و مضرات آب نمک برای دندان: آب نمک خوب است یا خیر؟

همه ما می‌دانیم که رعایت بهداشت دهان و دندان چه تأثیر معجزه‌آسایی روی سلامت دهان، دندان‌ها و لثه‌ها دارد. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان از پرکاربردترین روش‌ها برای حفظ سلامت دهان و دندان است. اما در کنار مسواک و نخ دندان، یک روش سنتی نیز برای مراقبت از دندان‌ها و لثه‌ها وجود دارد: شستشوی دهان با محلو آب نمک. این روش قدیمی بسیار پرطرفدار است، اما سال‌هاست شک و شبهه‌هایی در مورد اثرگذاری آن و معایب و مزایایش وجود دارد. اما آیا شستشوی دهان با محلول آب نمک مفید است یا نه؟ فواید و مضرات شستشوی دهان با محلول آب نمک چیست؟ در ادامه این مقاله، می‌خواهیم در مورد شستشوی دهان با آب نمک و مزایا و معایب این روش قدیمی صحبت کنیم.

مزایای استفاده از آب نمک

استفاده از آب نمک برای شستشوی دهان روشی سنتی  و قدیمی است و مزایای متعددی نیز دارد. در ادامه، از مزایای شستشوی دهان و دندان با آب نمک برای‌تان گفته‌ایم.

ضد عفونی دهان با محلول آب نمک

نمک یک ضدعفونی‌کننده طبیعی و ملایم است و باعث کاهش باکتری‌های داخل دهان می‌شود. در واقع، نمک باکتری‌های عامل ایجاد پلاک دندانی و پوسیدگی دندان را تا حدی از بین می‌برد و از رشد و تکثیر آن‌ها جلوگیری می‌کند. به همین دلیل، شتسشوی منظم دهان با محلول آب نمک می‌تواند به حفظ سلامت دندان‌ها کمک می‌کند.

سفید کردن دندان‌ها با محلول آب نمک

نمک خاصیت سایندگی دارد و درست مثل یک اسکراب یا لایه‌بردار ضعیف عمل می‌کند. این ماده می‌تواند لکه‌هایی را که در اثر نوشیدن چای و قهوه یا سیگار کشیدن روی دندان‌تان ایجاد شده است تا حدی از بین ببرد. اگر کمی نمک را با خمیر دندان‌تان ترکیب کنید یا این‌که از خمیردندان‌های حاوی نمک برای مسواک زدن استفاده کنید، خاصیت پلاک‌زدایی و سفیدکنندگی آن چند برابر خواهد شد. البته نباید در ترکیب نمک با خمیردندان زیاده‌روی کنید یا این‌که از نمک خالی برای مسواک زدن استفاده کنید، چرا که چنین کارهایی باعث از بین رفتن مینای دندان‌تان خواهد شد.

البته به هیچ وجه، منظورمان این نیست که نمک به اندازه روش‌هایی مثل بلیچینگ می‌تواند دندان‌های‌تان را سفید و براق کند. این خاصیت سفیدکنندگی بسیار ملایم است و صرفاً لکه‌های سطحی از بین می‌روند.

قیمت ارزان

نمک، در مقایسه با محصولات بهداشتی مانند دهان‌شویه‌های آنتی باکتریال، بسیار ارزان‌تر است، به همین دلیل، بسیاری از اشخاص این گزینه اقتصادی را به دهان‌شویه و خمیردندان‌های گران‌قیمت خارجی ترجیح می‌دهند.

از بین بردن بوی بد دهان با آب نمک

نمک PH دهان را تنظیم می‌کند و  فضای اسیدی آن را از بین می‌برد. به علاوه، نمک باکتری‌های عامل ایجاد بوی بد دهان را نیز از بین می‌برد! به همین دلایل، این ماده می‌تواند به رفع بوی بد دهان کمک کند. اگر مرتباً دهان‌تان را با محلول آب نمک بشویید یا این‌که برای مسواک زدن، از خمیر دندان‌های بر پایه نمک استفاده کنید، به مرور زمان، تأثیرش را مشاهده خواهید کرد.

پیشگیری از بروز بیماری‌های لثه با محلول آب نمک

باکتری‌ها و پلاک‌های دندان از عوامل اصلی التهاب لثه و بروز بیماری‌های لثه هستند. محلول آب و نمک از رشد این باکتری‌ها و ایجاد پلاک‌ دندان جلوگیری می‌‎کند و بدین ترتیب، احتمال التهاب لثه و ابتلا به بیماری‌های لثه را کاهش می‌دهد.

التیام دندان درد با محلول آب نمک

درد دندان ریشه در عوامل مختلفی دارد: پوسیدگی دندان، التهاب لثه و آسیب دیدن دندان. آب نمک خاصیت ضد التهابی دارد و به همین دلیل، به التیام موقت درد دندان کمک می‌کند. بنابراین اگر دندان‌تان درد گرفت و دسترسی به دندانپزشک نداشتید، می‌توانید با محلول آب نمک درد دندان‌تان را، به صورت موقتی، آرام کنید.

معایب شستشوی دهان آب نمک

و اما می‌رسیم به معایب شستشوی دهان با آب نمک! نمک ماده‌ای طبیعی و ارزان است و بسیار مطلوب به نظر می‌رسد. اما شستشوی دهان با آب نمک معایبی نیز دارد. به موارد زیر توجه کنید.

خاصیت سایندگی نمک

در بررسی مزایای نمک برای سلامت دندان‌ها، از خاصیت سایندگی به عنوان مزیت نمک یاد کردیم، اما اگر در استفاده از نمک برای شستشوی دهان زیاده‌روی کنید، همین خاصیت سایندگی به مینای دندان‌تان، یعنی همان لایه بیرونی و مستحکم محافظ دندان، آسیب می‌زند. وقتی مینای دندان آسیب بببنید، دندان حساس می‌شود و احتمال پوسیدگی‌اش نیز به مراتب بیشتر می‌شود.

آسیب زدن به دندان‌های حساس

اگر دندان‌های حساسی دارید، بهتر است در استفاده از نمک برای شستشوی دندان یا مسواک زدن با نمک بسیار احتیاط کنید. ممکن است این محلول به دندان‌های‌تان آسیب بزند.

خاصیت اثرگذاری محدود

نمک پلاک‌های دندان را از بین می‌برد و لکه‌های سطحی را نیز کم‌رنگ می‌کند، اما فواید مهم خمیر دندان حاوی فلوراید را ندارد. برای مثال، فلوراید از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند و به استحکام مینای دندان نیز کمک می‌کند. بنابراین به شما توصیه می‌کنیم در رعایت بهداشت دهان و دندان، به هیچ وجه، فقط به شستشوی دهان با محلول آب نمک اکتفا نکنید، بلکه از آن به عنوان روشی کمکی استفاده کنید.

یادتان باشد که مسواک زدن با نمک و شستشوی دهان با آب نمک به هیچ وجه جایگزین مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید نمی‌شود.

روش درست شستشوی دهان با محلول آب نمک

  • ابتدا یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم ترکیب کنید.
  • محلول را خوب هم بزنید تا آب و نمک با یکدیگر ترکیب شوند.
  • محلول آب نمک را داخل دهان‌تان بریزید و آن را سی ثانیه در دهان‌تان نگه دارید.
  • هفته‌ای چند بار، دهان‌تان را با این محلول شستشو دهید.
  • حواس‌تان باشد آب نمک را قورت ندهید.

 

کلام آخر

نمک ماده‌ای ضدعفونی‌کننده است که از گذشته‌های بسیار دور، از آن برای شستشوی دهان و دندان استفاده کرده‌اند. محلول رقیق آب نمک گزینه مناسبی برای ضدعفونی کردن فضای دهان است، چرا که باکتری‌های عامل ایجاد پلاک‌های دندانی را از بین می‌برد، PH دهان را تنظیم می‌کند و به علاوه، لکه‌های سطحی دندان را نیز تا حدی از بین می‌برد. اما یادتان باشد به هیچ وجه، نباید محلول آب نمک را جایگزین مسواک، نخ دندان و خمیر دندان حاوی فلوراید کنید، بلکه صرفاً از آن به عنوان روشی مکمل برای حفظ سلامت دهان و دندان استفاده کنید. به علاوه، اگر دندان‌هایی حساس دارید، بهتر است از نمک برای شستشوی دندان‌های‌تان استفاده نکنید، چرا که ممکن است شرایط را بدتر کند. پیش از استفاده از محلول آب نمک برای شستشوی دهان، با دندانپزشک‌تان مشورت کنید و مطمئن شوید این روش آسیبی به دندان‌های‌تان نمی‌زند.

 

 

 

 

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

لوکیشن های ما

قائم مقام فرهانی، الهیه

۰۹۰۱۳۷۱۳۹۰۹ - مشاوره

الان تماس بگیرید!

ساعات کار

شنبه - پنجشنبه: ۱۲:۰۰ - 19:۰۰

واتساپ

۰۹۰۱۳۷۱۳۹۰۹
Call Now Buttonمشاوره تلفنی و دریافت نوبت