شکی نیست که بهترین راه برای داشتن دندانهایی صافتر و منظمتر، استفاده از ارتودنسی است اما این درمان چگونه انجام میشود؟ آیا برای انجام درمانهای ارتودنسی از بیحسی موضعی استفاده میکنند؟ در این مقاله، پاسخ این سؤالات و نکات مهمی که باید برای مقابله با هر گونه ناراحتی یا درد پس از ارتودنسی بدانید را میخوانید.
روش نصب بریسهای ارتودنسی چگونه است؟
ابتدا متخصص ارتودنسی دندانهای شما را کاملا تمیز میکند تا برای نصب بریسها آماده شوند. در مرحله بعدی، او یک چسب مخصوص روی دندانها قرار میدهد. ممکن است طعم این چسب ناخوشایند باشد اما نگران نباشید. این چسب کاملا بیضرر است.
پس از آن، متخصص ارتودنسی بریسها را روی دندانهای شما میچسباند. برای این کار، ابتدا براکتها یا همان مربعهای فلزی کوچک روی دندانها گذاشته میشوند. سپس، آرچ وایر یا همان سیم ارتودنسی که براکتها را به یکدیگر متصل میکند، به کار میرود.
این فرایند درمانی حدود ۱ تا ۲ ساعت طول میکشد. برای انجام دادن آن هم نیازی به بیحسی نیست. نصب بریسهای ارتودنسی روی دندان هیچ دردی ندارد و میتوانید پس از این درمان به محل کار یا مدرسه بازگردید.
آرامبخش برای نصب بریسها
گاهی اوقات، برای کاهش اضطراب بیماران از آرامبخشهای دندانپزشکی استفاده میشود. آرامبخشهایی مانند اکسید نیتروژن یا گاز خنده و آرامبخش IV اضطراب بیمار را موقع نصب بریس کاهش میدهند. دندانپزشک با توجه به میزان اضطراب بیمار از این آرامبخشها استفاده میکند. این داروهای آرامبخش به بیمار کمک میکنند تا موقع دریافت بریسها آرام و بیحرکت بماند. به این ترتیب، متخصص ارتودنسی راحتتر بریسها را نصب میکند.
نکاتی برای مقابله با درد پس از نصب بریس
بعد از گذاشتن بریسها روی دندانها، درد آنها کاملا طبیعی است. حدود ۱ هفته طول میکشد تا این درد از بین برود. در این فاصله، با توجه به چند نکته مهم میتوانید از شدت درد و ناراحتی بکاهید. این نکات عبارتاند از:
- برای ۱ یا ۲ روز اول، از خوردن هر غذا یا خوراکی ترد یا سفت خودداری کنید. به جای آن از غذاهای نرم مانند سوپ، پاستا و پوره سیبزمینی استفاده کنید. نگران نباشید. بهزودی میتوانید به برنامه غذایی عادی خود بازگردید.
- اگر درد دارید، از داروهای مسکنی مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
- میتوانید به طور موقت، نواحی دردناک را با یک بیحسکننده که از داروخانه تهیه کردهاید، بیحس کنید. با استفاده از مقداری پنبه، ماده بیحسکننده را روی هر قسمتی از دهان که باعث درد شما شده، بمالید. داروهای بی حسکننده برای مدتی دهان شما را بی حس میکنند و باعث کاهش درد میشوند. این داروها برای مواقعی که به خاطر درد نمیتوانید بخوابید، مفید هستند.
- شستشو با آب نمک گرم نیز میتواند به کاهش ناراحتی شما کمک کند. در صورت نیاز، دهان را چند مرتبه در روز شستشو دهید.
درمان زخمهای دهان پس از ارتودنسی
ممکن است در طول چند هفته اول که دهان شما به بریسها عادت میکند، دچار زخمهای دهانی شوید. این زخمها به علت اصطکاک میان بریسها و دهان ایجاد میشوند. گاهی اوقات نیز گاز گرفتن گونهها از داخل دهان علت ایجاد این زخمها است. زخمهای دهان پس از چند هفته که دهان شما به بریسها عادت میکند، خودبهخود از بین میروند. بااینحال، برای بهبود و درمان این زخمها میتوانید این راهها را امتحان کنید:
- زخم را با زبان یا انگشت لمس نکنید. این کار فقط وضعیت آن را بدتر میکند.
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای اسیدی مانند لیمو و پرتقال خودداری کنید چون ممکن است وضعیت زخم دهان را بدتر کنند.
- برای جلوگیری از زخمهای دهان، موم ارتودنسی را روی براکتهایی که باعث ناراحتی شما شدهاند، بمالید. این موم را میتوانید از کلینیک دندانپزشکی یا داروخانه تهیه کنید.
چقدر طول میکشد تا به بریسها عادت کنیم؟
معمولا حدود ۱ ماه طول میکشد تا بیماران به بریسهای خود عادت کنند. ۶ ماه پس از آن نیز بیشتر بیماران فراموش میکنند که بریسها روی دندانهایشان نصب شدهاند. بنابراین، نگران نباشید. با گذشت زمان، به وجود بریسها روی دندانهای خود عادت میکنید.
سخن پایانی
بریسهای ارتودنسی بهترین ابزارها برای درمان دندانهای نامرتب هستند و میتوانند به شما لبخندی زیبا هدیه کنند. موقع نصب این بریسها دردی احساس نمیکنید. بنابراین، به بیحسی نیازی ندارید اما اگر دچار اضطراب شده باشید، برای بهبود شرایط روانی شما از آرامبخشهای دندانپزشکی استفاده میشود.
در چند روز اول پس از نصب بریسها، کمی احساس ناراحتی خواهید داشت. مطمئن باشید که اوضاع بهتر خواهد شد. با گذشت زمان، دهان شما با بریسها سازگار میشود و هر گونه درد یا ناراحتی از بین میرود.