کم و بیش با افزایش فشار پرده گوش ناشی از تغییرات سریع ارتفاع آشنایی دارید اما آیا میدانستید که این فشار میتواند بر دندانهای شما نیز تأثیر بگذارد؟ این پدیده که فشار دندان یا بارودنتالژیا نامیده میشود، میتواند بر هر کسی که وارد محیطهای پرفشار میشود، تأثیر بگذارد. در این مقاله، هرآنچه باید درباره بارودنتالژیا بدانید را میخوانید.
چه چیزی باعث بارودنتالژیا میشود؟
گازها منقبض یا منبسط میشوند تا با میزان فشار در اطراف خود هماهنگ شوند. از آنجایی که هوا نوعی گاز است، هر حفرهای از هوا درون دندانهای شما نیز منبسط یا منقبض میشود. در محیطهای عادی، این تغییرات بسیار اندک و ناچیز است و متوجه آن نمیشوید اما در محیطهای پرفشار قضیه کمی فرق میکند. در محیطهای بسیار پرفشار مانند زیر آب یا محیطهای کمفشار مثل هواپیما یا کوهستان تأثیر تغییرات هوایی بر دندانهای شما تشدید میشود.
شاید از خود بپرسید که چرا باید درون دندانها هوا وجود داشته باشد؟ نشتیهای کوچک در اطراف نواحی پرشده دندانها، روکشها و دندانهای ایمپلنت شده ممکن است مقدار کمی هوا را به درون دندانها وارد کنند و زمینه برای بارودنتالژیا فراهم شود. پوسیدگی دندانی که درمان نشده نیز ممکن است سوراخهای ریزی در مینای دندان ایجاد کند که به هوا اجازه ورود به درون دندان را میدهد.
چه کسانی در معرض خطر هستند؟
همانطور که گفتم، معمولا افرادی که در معرض تغییرات مکرر یا ناگهانی در فشار هوا میشوند، به بارودنتالژیا دچار خواهند شد. برخی از این افراد عبارتاند از:
- غواصان در زیر آب؛
- مسافران زیردریاییها؛
- خلبانان و خدمه هواپیمایی؛
- مسافران خطوط هوایی؛
- کوهنوردان.
اگر دندانهای سالم و بدون مشکلی داشته باشید، احتمال ابتلای شما به دندان درد هنگام پرواز یا شیرجه زدن در آب کمتر خواهد بود. در صورت پر کردن دندان یا انجام سایر درمانهای ترمیمی دندان، خطر ابتلا به بارودنتالژیا افزایش مییابد. پوسیدگی یا عفونت درمان نشده دندان که در حال حاضر دردی ندارد نیز ممکن است بر اثر فشار وضعیت بدتری پیدا کند.
چه اتفاقی برای دندان تحت فشار میفتد؟
فرقی نمیکند که در آب شیرجه بزنید یا با هواپیما سفر کنید، بههرحال، بارودنتالژیا برای شما چنین عوارضی را در پی خواهد داشت:
- درد دندان؛
- شل شدن ترمیمهایی مانند مواد پر شده دندان، روکشها یا ایمپلنت دندان؛
- التهاب پالپ دندان؛
- عفونت ریشه؛
- ایجاد کیستهای دندانی؛
- شکستگی دندان؛
- خونریزی لثه.
راههایی برای درمان دندان درد هنگام پرواز یا شیرجه زدن در آب
اگر قرار است که به زودی سفر هوایی داشته باشید یا عازم غواصی زیر آب شوید، باید به برخی نکات توجه داشته باشید. این نکات عبارتاند از:
- سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید. مراجعه منظم به دندانپزشک و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند از پوسیدگی دندان شما جلوگیری کند.
- معاینه منظم دندانپزشکی را فراموش نکنید. دندانپزشک شما میتواند هر گونه علائم پوسیدگی یا عفونت را شناسایی و درمان کند. او میتواند دندانهای پر شده یا روکشهای قدیمی دندان را تعویض کند.
- پس از درمان صبر کنید. ۲۴ ساعت پس از هر گونه درمان دندانپزشکی که شامل بیحسی دندان میشود، به سفر هوایی نروید یا درون آب شیرجه نزنید. اگر بهتازگی درمان دندانپزشکی انجام دادهاید، باید حداقل ۱ هفته صبر کنید.
اگر در طول پرواز، غواصی یا کوهنوردی یا بعد از آن درد دندان را تجربه میکنید، باید این اقدامات را انجام دهید:
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای سرد یا گرم خودداری کنید. تغییرات دمایی ناگهانی در دهان میتواند درد شما را بدتر کند. اگر در پروازی طولانیمدت هستید، قهوه و بستنی را کنار بگذارید و از غذاها و نوشیدنیهایی استفاده کنید که در دمای کابین هواپیما هستند.
- از پنبه مرطوب استفاده کنید. گلولههای پنبهای را مرطوب کنید و آنها را روی دندانهای آسیب دیده بمالید.
- مصرف مسکنها را فراموش نکنید. از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
- بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. وقتی از هواپیما خارج شدید یا به خشکی رسیدید، بلافاصله از دندانپزشک خود نوبت بگیرید. او میتواند هر گونه ترمیم دندانی شل شده را محکم کند و علل درد شما را برطرف سازد.
کلام آخر
بارودنتالژیا معمولا دندانهای حساس مانند دندانهای ترمیم شده یا آسیب دیده را تحت تأثیر قرار میدهد. برای اینکه دچار این مشکل نشوید، باید در وهله اول بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. مراجعه منظم به دندانپزشک نیز میتواند از چنین عارضهای پیشگیری کند.
اگر در طول پرواز، غواصی یا کوهنوردی دچار دندان درد شدهاید، نوشیدنیهای بسیار سرد یا بسیار گرم مصرف نکنید و برای تسکین درد خود از داروهای مسکن کمک بگیرید. بلافاصله پس از رسیدن به فرودگاه یا خشکی نیز حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا مشکل شما به شکلی حرفهای برطرف شود.