عفونت سینوسی یا سینوزیت زمانی رخ میدهد که ویروسها یا باکتریها سینوسهای شما را آلوده کنند اما آیا دندان درد نیز باعث عفونت در سینوسها میشود؟ چرا گاهی دندان درد با عفونت سینوسی ارتباط دارد؟ چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟ در این مقاله، به این سؤالات پاسخ میدهیم.
چرا عفونت سینوسی باعث دندان درد میشود؟
سینوزیت یا عفونت سینوسی به التهاب در سینوسها گفته میشود. سینوسها مجاری پر از هوایی هستند که به ناحیه داخلی بینی متصل میشوند. در بیشتر مواقع، سینوزیت در نتیجه عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد میشود. گاهی اوقات نیز مجرای بینی در نتیجه آلرژیها و انسداد جریان مایع داخل آنها ملتهب میشود. التهاب ناشی از این عوامل میتواند به افزایش فشار در سینوسهای مسدود شده و درد و متورم شدن آنها بیانجامد.
در حقیقت، چندین مجرای سینوسی از جمله سینوسهای ماگزیلاری در پشت استخوان گونه قرار دارند. سینوسهای ماگزیلاری دو سینوس بزرگ و کاملا شبیه به یکدیگر هستند که در پشت گونهها و در دو طرف بینی قرار گرفتهاند. این سینوسهای هرمی شکل بزرگترین سینوسهای سر محسوب میشوند. ریشههای دندانهای عقب بالایی نیز در مجاورت سینوس ماگزیلاری قرار دارند. وقتی مایعی در این سینوس انباشته میشود، ممکن است به اعصابی که به ریشه این دندانها متصل هستند، فشار وارد کند. در نهایت، درد ناشی از این فشار باعث میشود که تصور کنید دندان درد دارید.
درد دندان مربوط به عفونت سینوسی در واقع دندان درد نیست. این درد ناشی از آن همه فشاری است که در داخل سر ایجاد شده اما در چنین مواقعی، تشخیص نوع دردی که احساس میشود، برای مغز دشوار است.
به نشانهها توجه کنید
درد در دندانهای بالایی علامت نسبتا شایع مربوط به عفونت سینوسی است. اگر مطمئن نیستید که دندان دردی که تجربه میکنید به دلیل آبسه است یا عفونت سینوسی، باید به نشانههای آن توجه کنید. علائمی که به شما میگویند که دچار آبسه دندان شدهاید، عبارتاند از:
- درد؛
- تورم؛
- قرمزی در لثه؛
- طعم بد دهان؛
- تب.
از سوی دیگر، برخی از نشانهها حاکی از این هستند که به عفونت سینوسی یا سینوزیت دچار شدهاید. مهمترین این علائم عبارتاند از:
- گرفتگی یا آبریزش بینی؛
- وجود ترشحات در گلو؛
- سرفه و گلو درد؛
- تب؛
- درد ضرباندار یا سنگینی در پشت استخوان گونه؛
- سردرد؛
- گوشدرد؛
- افزایش درد هنگام تکان دادن سر به بالا و پایین.
دندان درد ناشی از سینوزیت معمولا باعث ایجاد ناراحتی در هر دو طرف صورت میشود. علاوهبراین، اگر سعی کنید دندان خود را به سمت پایین فشار دهید و این کار سبب ناراحتی شدید و فوری شما نشود، به احتمال زیاد، دلیل درد شما فشار سینوسها است.
سابقه بیماریهای خود را در نظر بگیرید
اگر در گذشته به دندان درد ناشی از عفونت سینوسی دچار شدهاید، ممکن است توجه به این سابقه به شما کمک کند. در صورتی که مستعد ابتلا به عفونتهای فصلی سینوسی هستید، بهتر است که سوابق بیماری خود را جایی یادداشت کنید. به این ترتیب، هم خودتان و هم پزشک بهتر میتوانید علائم دندان درد را بررسی کنید و برای درمان آن کاری انجام دهید.
به دندانپزشک خود مراجعه کنید
صرفنظر از علت درد، ناراحتی شما نشان میدهد که مشکلی وجود دارد. درد دندان شما ممکن است با عفونت سینوسی ارتباطی نداشته باشد. به همین علت، در صورت ادامه داشتن درد، باید ابتدا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. دندانپزشک دندانهای شما را با دقت بررسی میکند تا متوجه شود که آیا واقعا منبع درد شما هستند یا نه. در برخی از مواقع نیز دندانپزشک برای شما دستور عکس رادیولوژی از دندانها را مینویسد. در نهایت، با توجه به نتایج و تصاویر رادیولوژی و معاینات دندانپزشکی مشخص میشود که درد شما ناشی از عفونت دندان است یا دچار سینوزیت شدهاید.
کمی به آن زمان بدهید
درد دندان مربوط به سینوزیت اغلب پس از چند روز کاهش مییابد یا کاملا متوقف میشود. اگر مشکل واقعا از دندانهای شما باشد، با گذشت زمان هیچ بهبودی حاصل نخواهد شد. درد مداوم دندان گاهی نشانه مشکلات دیگری است که مهمترین آنها عبارتاند از:
- بیماری پریودنتال؛
- دندان قروچه؛
- پوسیدگی دندان؛
- آبسههای دندانی.
معاینه کامل دندانپزشکی نشان خواهد داد که چه اتفاقی در حال وقوع است و بهسرعت شما را به یک زندگی بدون درد بازمیگرداند.
کلام آخر
گاهی اوقات دندان درد به دلایلی غیر از پوسیدگی یا آبسه دندان ایجاد میشود. یکی از مهمترین این دلایل عفونت حاد سینوسها است. البته، عفونت دندان نیز گاهی اوقات به عفونت سینوسی تبدیل میشود. به همین علت، اگر علائم همراه با دندان درد شما بیش از چند روز ادامه یافت یا بدتر شد، نباید آنها را نادیده بگیرید. در چنین شرایطی، مراجعه به پزشک و دندانپزشک به شما کمک میکند تا علت درد دندان خود را متوجه شوید و از بهترین روش درمانی برای آن کمک بگیرید.