وقتی ایمپلنت دندان عفونت میکند، نگران میشوید که اکنون چه اتفاقی خواهد افتاد. وقتی عفونت شدید باشد، ایمپلنت شل میشود و گاهی کار به عفونت لثه و از بین رفتن بافت استخوان میرسد. اما اگر علائم عفونت ایمپلنت دندان را بشناسید و مرتباً به دندانپزشک مراجعه کنید، در مراحل اولیه عفونت، متوجه آن خواهید شد و احتمالاً کار به جراحی نمیکشد، بلکه با یک سری اقدامات ساده، مشکل برطرف خواهد شد. بنابراین تشخیص زودهنگام عفونت ایمپلنت دندان بسیار مهم است. اما علائم عفونت دندان چیست؟ روشهای درمان عفونت ایمپلنت دندان چیست؟ آیا میتوان از عفونت ایمپلنت دندان جلوگیری کرد؟
در ادامه، با عفونت ایمپلنت دندان و علائم و روشهای درمان آن بیشتر آشنا میشوید.
دلایل عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
دلایل مختلفی در پس عفونت ایمپلنت دندان وجود دارد. در ادامه، از این دلایل برایتان گفتهایم.
قرار گرفتن ایمپلنت در جای نامناسب
اگر ایمپلنت در جای درست قرار نگیرد، فضایی خالی بین فیکسچر ایمپلنت و استخوان ایجاد میشود و به مرور زمان، تبدیل به فضایی برای تجمع باکتریها خواهد شد.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
اگر بعد از ایمپلنت، بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید، تجمع پلاک افزایش پیدا میکند و در نتیجه، احتمال التهاب، بروز عفونت و حتی تحلیل رفتن استخوان بیشتر خواهد شد. بنابراین برای ماندگاری ایمپلنت دندان، باید بهداشت دهان و دندان را کاملاً رعایت کنید.
سابقه ابتلا به بیماری پریودنتیت
بیماری پریودنتیت از بیماریهای التهابی لثه است. اگر سابقه ابتلا به بیماری پریودنتیت داشته باشید، احتمال بروز عفونت بیشتر میشود. در این مبتلایان به این بیماری، استخوان و لثه ضعیف میشود، به همین دلیل، احتمال بروز عفونت و همچنین شکستن ایمپلنت وجود دارد.
علائم عفونت ایمپلنت دندان
بعد از ایمپلنت دندان، باید علائم عفونت آن را بشناسید و در صورت مشاهده آنها، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. در ادامه، از علائم عفونت ایمپلنت را معرفی کردهایم.
- بوی بد دهان
- خونریزی در بافت لثه
- التهاب لثه
- بروز درد یا حساسیت در بافت اطراف ایمپلنت
- دشواری در جویدن مواد غذایی
- جابهجایی یا شل شدن ایمپلنت
- وجود طعم فلز در دهان
- مشاهده عفونت در لثه اطراف ایمپلنت
علاوه بر موارد بالا، تب نیز میتواند از نشانههای عفونت ایمپلنت دندان باشد.
در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید تا عفونت سریعاً درمان شود، ایمپلنت حفظ شود و از بروز عوارض بیشتر نیز جلوگیری شود.
البته یادتان باشد که گاهی عفونت ایمپلنت دندان هیچ علائمی ندارد و فقط دندانپزشک میتواند آن را تشخیص دهد. از این رو، به شما توضیه میکنیم، بعد از ایمپلنت دندان، به طور منظم، به دندانپزشک مراجعه کنید.
تشخیص و درمان عفونت ایمپلنت دندان
دندانپزشک وضعیت ایمپلنت و بافت لثه اطراف آن را معاینه میکند، وضعیت دهان و دندانتان را بررسی میکند، سابقه پزشکیتان را مشاهده میکند و اگر لازم باشد، برای تشخیص میزان شدت عفونت، از ایمپلنت عکسبرداری میکند.
بعد از تشخیص، روند درمان عفونت ایمپلنت شروع میشود. روش درمان عفونت ایمپلنت دندان بستگی به شدت آن دارد. در برخی از موارد، عفونت با تجویز آنتی بیوتیک برطرف میشود و در برخی دیگر نیز، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
بسته به شدت عفونت، دندانپزشک آنتی بیوتیکهای خوراکی یا داخل وریدی را تجویز میکند. اگر عفونت شدید باشد، بسته به تشخیص دندانپزشک، باید عمل جراحی انجام شود.
در جراحی ایمپلنت عفونی، اقدامات زیر انجام میشود:
برداشتن یا ترمیم تاج
اگر عفونت ایمپلنت سطحی باشد، دندانپزشک تاج ایمپلنت را بر میدارد و بعد از بهبود التهاب، روکش دیگری را جایگزین آن میکند.
تمیز کردن ایمپلنت و بافت اطراف آن
اگر التهاب و عفونت شدید باشد، دندانپزشک ایمپلنت و بافت اطراف آن را پاکسازی میکند. این روش دبریدمان (Debridement) نام دارد و از گسترش عفونت جلوگیری میکند.
برداشتن ایمپلنت
اگر عفونت خیلی شدید باشد یا ایمپلنت به دلیل وجود باکتریهای بین فیکسچر و استخوان شل شده باشد، ممکن است دندانپزشک ایمپلنت را کاملاً بردارد و ایمپلنت جدیدی را جایگزین آن کند. البته معمولاً این جایگزینی فوراً انجام نمیشود و باید چند ماه صبر کنید.
بعد از ایمپلنت دندان، بهتر است حداقل، هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید. در هر معاینه، دندانپزشک وضعیت دندانهای طبیعی و همچنین ایمپلنت دندانتان را بررسی میکند و در صورت بروز هر گونه التهاب، عفونت یا شلشدگی، سریعاً اقدامات و روشهای درمانی لازم را انجام میدهد.
چگونه از عفونت ایمپلنت دندان جلوگیری کنیم؟
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
حداقل روزی دو بار مسواک بزنید.
با استفاده از نخ دندان، پلاک و باکتریهای اطراف ایمپلنت را از بین ببرید.
از مصرف دخانیات اجتناب کنید، زیرا احتمال عفونت و شکستن ایمپلنت را افزایش میدهد و روند بهبود را نیز کند میکند.
رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید. مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید و مصرف مواد غذایی شیرین را کم کنید، چرا که مواد شیرین باعث افزایش سرعت رشد باکتریها در دهان و اطراف دندانها میشود.
مواد غذایی سفت و چسبناک مصرف نکنید.
حداقل سالی دو بار، برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
به طور کلی، باید بگوییم از ایمپلنت دندان باید طوری مراقبت کنید که انگار دندانهای طبیعی خودتان است.
سخن پایانی
ایمپلنت دندان از رایجترین جراحیهای دهان است و میتوان گفت بیخطر است. گاهی ممکن است ایمپلنت دندان به دلایلی مثل عدم رعایت بهداشت یا سابقه ابتلا به بیماریهای لثه عفونت کند. اگر عفونت ایمپلنت دندان به موقع تشخیص داده شود، معمولاً جای نگرانی وجود ندارد و با روشهای ساده، مثل تجویز آنتی بیوتیکها، درمان میشود. اما اگر عفونت شدید باشد، ممکن است کار به جراحی بکشد. بنابراین بهتر است علائم عفونت ایمپلنت دندان را بشناسید و مرتباً به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر عفونت ایمپلنت دندان درمان نشود، ممکن است ایمپلنت کاملاً از بین برود و حتی سبب بروز مشکلات جدی دهان و دندان شود.