دیپ بایت عارضهای شایع است که کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد. این عارضه که نوعی ناهماهنگی میان دندانها است، میتواند بر زیبایی چهره تأثیر منفی بگذارد. بااینحال، مشکلات ایجاد شده در اثر این عارضه به مسائل دندانپزشکی زیبایی محدود نمیشوند. دیپ بایت سبب مشکلات مختلفی برای سلامت دهان و دندان نیز میشود. برای اینکه این عارضه را در مراحل اولیه درمان کنید، باید با آن بیشتر آشنا شوید. در این مقاله، علل این عارضه و روشهای درمان آن را میخوانید.
دیپ بایت به چه عارضهای گفته میشود؟
دیپ بایت نوعی مال اکلوژن است. مال اکلوژن به ناهماهنگی میان دندانهای بالا و پایین گفته میشود. دیپ بایت زمانی اتفاق میفتد که هنگام بسته شدن فک، دندانهای جلوی بالا بیش از حد روی دندانهای جلوی پایین قرار بگیرند. در این صورت که دندانهای پایین شما چند میلیمتر یا کمتر از حالت عادی نشان داده میشوند، دیپ بایت اتفاق میفتد.
علل دیپ بایت
دیپ بایت به دلایل مختلفی رخ میدهد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- عوامل ژنتیکی؛
- افتادن برخی از دندانها؛
- آسیب رسیدن به فک؛
- کوچک بودن فک؛
- دندان قروچه یا فشردن فکها به یکدیگر؛
- وجود نداشتن فضای کافی در دهان برای دندانهای دائمی.
دیپ بایت ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد و در این رابطه، میان کودکان و بزرگسالان هیچ تفاوتی وجود ندارد. بااینحال، نتایج بررسیهای کارشناسان نشان میدهد که از هر ۴ نفری که به دنبال درمان ارتودنسی این عارضه هستند، ۱ نفر بزرگسال است.
دیپ بایت چگونه درمان میشود؟
برای درمان این عارضه، روشهای مختلفی وجود دارد. اگر میخواهید مشکل خود را حل کنید، باید ابتدا به متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک مراجعه کنید تا او گزینههای درمانی مناسب برای شما را بررسی کند. این عارضه در هر فرد شرایط متفاوتی دارد. از آن گذشته، ممکن است شرایط دیگری در ارتباط با دیپ بایت داشته باشید که باید در طول درمان به آنها رسیدگی شود. سن شما نیز میتواند بر برنامه درمانی تأثیر بگذارد.
۱. کشیدن دندان
در برخی از موارد، پزشک تشخیص میدهد که کشیدن برخی از دندانها میتواند به اصلاح بایت فرد کمک کند. در این صورت، ممکن است برخی از دندانهایی که در پشت دهان قرار دارند، کشیده شوند.
برای درمان دیپ بایت در کودکان نیز ممکن است دندانهای شیری یا دائمی آنها کشیده شوند.
۲. لوازم دندانپزشکی
برای اصلاح دیپ بایت از لوازم دندانپزشکی نیز کمک گرفته میشود. مهمترین این لوازم عبارتاند از:
- بریسهای ارتودنسی: بریسها با سیمهای ارتودنسی به یکدیگر متصل و روی دندانهای شما محکم میشوند.
- نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر: ریتینر وسیله قابل جابهجایی است که از سیم و پلاستیک ساخته میشود. در صورت نیاز، میتوانید این ابزار دندانپزشکی را از دهان خارج کنید اما معمولا باید در بیشتر ساعات روز آن را روی دندانها قرار بدهید.
- الاینرها: این ابزارهای ارتودنسی که به ارتودنسی نامرئی نیز شهرت دارند، شفاف هستند و با گذشت زمان، دندانهای شما را تراز میکنند.
برخی از ابزارهای دندانپزشکی پیشساخته هستند و برخی دیگر به صورت سفارشی و متناسب با اندازه دهان شما ساخته میشوند. معمولا برای درمان عارضههایی مانند دیپ بایت باید چند ماه یا چند سال از ابزارهای دندانپزشکی استفاده کنید.
۳. ترمیم دندان
گاهی اوقات، پزشک شما تشخیص میدهد که ترمیم دندانهای عقب باعث بهبود دیپ بایتتان میشود. در این صورت، ممکن است که او از روشهایی مانند ایمپلنت یا باندینگ دندان استفاده کند.
۴. جراحی
در برخی از مواقع، جراحی فک بهترین راه برای اصلاح بایت است. در صورتی که علت دیپ بایت به استخوان فک شما مربوط شود، پزشک این راه را پیشنهاد میدهد. جراحی برای نوجوانان در سنین بالاتر یا بزرگسالانی که دیگر در حال رشد نیستند، مناسبتر است.
در این روش، گاهی از بریسها یا وسایل دندانپزشکی پیش و پس از عمل جراحی استفاده میشود. برای این عمل جراحی در بیمارستان بستری میشوید و بیهوشی عمومی دارید. بهبودی شما هم چند هفته پس از عمل طول میکشد.
اگر دیپ بایت درمان نشود، چه اتفاقی میفتد؟
برای اینکه از مشکلات ناشی از دیپ بایت در امان باشید، بهتر است این مشکل را هر چه سریعتر برطرف کنید. بسیاری از مردم تصور میکنند که درمان این عارضه فقط دلایل زیباییشناختی دارد اما اینطور نیست. اگر دیپ بایت را درمان نکنید، ممکن است دچار عوارض دیگری شوید، از جمله:
- فرسوده شدن دندانهای پایینی و به خطر افتادن سلامت آنها؛
- ایجاد زخم یا زخمهایی روی سقف دهان؛
- کج شدن یا ازدحام دندانها در دهان؛
- ایجاد اختلال مفصل گیجگاهی فک؛
- دشوار شدن غذا خوردن یا نوشیدن مایعات؛
- بیماری لثه.
به تعویق انداختن درمان این عارضه یا عدم انجام مراحل درمان به صورت کامل باعث میشود که وضعیت بایت شما بدتر شود. در نتیجه، درمان دشوارتر و همراه با هزینههای بیشتری خواهد بود.
کلام آخر
درمان دیپ بایت تنها به زیبایی شما مربوط نمیشود. رسیدگی زودهنگام به این مشکل میتواند شما را از بیماریهای جدیتر دهان و دندان مصون بدارد. دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی شما میتواند با توجه به شرایط و وضعیت بایت شما، بهترین روشهای درمانی را به کار ببرد. فراموش نکنید که در طول مدت درمان باید توصیههای پزشک خود را به دقت دنبال کنید. تنها در این صورت است که دوباره لبخندی سالم و زیبا خواهید داشت.