کامپوزیت دندان از روشهای پرطرفدار برای داشتن دندانهایی درخشان و سفید است و طرح لبخندتان را دگرگون میکند. وقتی دندانتان را کامپوزیت میکنید، از درخشش و سفیدی آن لذت خواهید برد، اما ماندگاری این برق و زیبایی نیاز به مراقبت دارد. در واقع، کامپوزیت هم مثل دندانهای طبیعی ممکن است تغییر رنگ دهد. با شناخت دلایل تغییر رنگ کامپوزیت دندان و رعایت یک سری اصول، میتوانید سفیدی دندانهایتان را ماندگار کنید. اما چگونه از تغییر رنگ کامپوزیت جلوگیری کنیم؟ در صورت تغییر رنگ کامپوزیت چه کنیم؟ در ادامه، از دلایل تغییر رنگ کامپوزیت و روشهای جلوگیری از آن و همچنین راهکارهای سفید کردن آن برای شما گفتهایم.
چرا رنگ کامپوزیت دندان تغییر میکند تغییر میکند؟
گاهی رنگ کامپوزیت دندان به دلایل مختلف تغییر میکند. برخی از این دلایل تحت کنترل شما هستند و با رعایت یک سری اصول، میتوانید از تغییر رنگ کامپوزیت جلوگیری کنید. اما برخی از دلایل تغییر رنگ دست شما نیست. با شناخت همه این دلایل، میتوانید روشهای پیشگیری و درمان را با آگاهی بیشتری در پیش بگیرید. در قسمت زیر، به دلایل مختلف عوض شدن رنگ کامپوزیت دندان پرداختهایم.
استفاده از برند نامرغوب برای کامپوزیت دندان
در انتخاب برند کامپوزیت بسیار دقت کنید و به سراغ هر برندی نروید. کامپوزیتهای نامرغوب ارزان هستند، اما خیلی زود تغییر رنگ میدهند و حتی ممکن است خیلی زود، بشکنند. این اتفاق اصلاً خوشایند نیست. باید دندانهایی بدرنگ را تحمل کنید یا اینکه زود به زود، برای سفید کردن آنها به دندانپزشک مراجعه کنید. در نهایت هم مجبور میشوید آنها را عوض کنید و مجدداً هزینه اضافهای را برای خرید کامپوزیتی مرغوب بپردازید.
بنابراین پیشنهاد میکنیم از همان ابتدا، بهترین برند کامپوزیت دندان را انتخاب کنید تا گرفتار دردسرهای ناشی از تغییر رنگ و شکستن کامپوزیت نشوید. در انتخاب دندانپزشک برای کامپوزیت دندان دقت کنید. به دندانپزشکی مجرب و قابل اعتماد مراجعه کنید تا در انتخاب نوع و برند کامپوزیت به شما کمک کند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
بعد از کامپوزیت دندان، باید همواره، به فکر رعایت بهداشت دهان و دندانتان باشید، در غیر اینصورت، رنگ آنها تغییر خواهد کرد. بنابراین بعد از کامپوزیت نیز باید رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید.
استفاده از دهانشویههای حاوی اسید
بعد از کامپوزیت دندان، در انتخاب دهانشویه بسیار دقت کنید و به سراغ گزینههایی بروید که فاقد هرگونه مواد اسیدی هستند. وجود اسید در دهانشویه باعث تغییر رنگ کامپوزیت ونیر خواهد شد.
البته دهانشویههای حاوی اسید برای دندانهای طبیعی نیز تأثیر منفی میگذارند و به مرور زمان، مینای دهان را تخریب میکنند.
پوسیدگی دندان
اگر دندان زیر کامپوزیت پوسیده شود، رنگدانههای آن به داخل بافت کامپوزیت نفود میکند و در نتیجه، رنگ کامپوزیت تغییر میکند. بعد از کامپوزیت دندان، علاوه بر رعایت بهداشت، باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید تا پوسیدگی را در مراحل اولیه درمان کند و کار به تغییر رنگ کامپوزیت نکشد.
مصرف نوشیدنیها و مواد غذایی حاوی رنگدانههای تیره
مصرف برخی از نوشیدنیها و مواد غدایی، از جمله قهوه، چای، شکلات، زردچوبه، باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشوند. بهتر است مصرف این من موارد را به حداقل برسانید و پس از هر وعده نیز، دهان و دندانهایتان را کاملاً بشویید.
آسیب دیدن کامپوزیت
اگر کامپوزیت آسیب ببیند، لایه زیرین آن، که همان دندان خودتان است، نمایان میشود. در این شرایط، باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید تا کامپوزیت را ترمیم کند.
مصرف سیگار
مصرف سیگار بر رنگ کامپوزیت تأثیر میگذارد و باعث تغییر رنگ آن میشود.
تحلیل لثه
لثههای ما، به دلایل مختلف، ممکن است تحلیل بروند. برای مثال،
- افزایش سن
- استفاده نامناسب از نخ دندان
- استفاده از مسواکهای سفت (hard)
- مسواک زدن شدید و به شیوه غیر اصولی
- التهاب لثه یا ابتلا به بیماریهای لثه
در هر صورت، تحلیل رفتن لثهها باعث میشود دندانهای زیر کامپوزیت نمایان شوند و آن یکدستی و درخشش سابق از بین برود. در چنین شرایطی، باید به فکر ترمیم کامپوزیت باشید.
چگونه از تغییر رنگ کامپوزیت دندان جلوگیری کنیم؟
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
- حداقل روزی دو بار با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
- بعد از هر وعده غذایی، از نخ دندان استفاده کنید.
- دهانتان را با دهانشویه آنتی باکتریال (و فاقد اسید) بشویید.
- از زبانشویه استفاده کنید.
- مرتباً به دندانپزشک مراجعه کنید.
- از مصرف سیگار و دخانیات اجتناب کنید.
- مصرف انواع نوشیدنی و مواد غذایی حاوی رنگدانههای تیر را کاهش دهید.
- نوشیدنیهای حاوی رنگدانههای تیره را با نی بنوشید و بعد از نوشیدن نیز، فوراً دهانتان را بشویید.
- حداقل هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
- در انتخاب کامپوزیت دقت کنید و به سراغ گزینههای مرغوب و باکیفیت بروید.
- در انتخاب دندانپزشک برای کامپوزیت دندان و حتی ترمیم آن دقت کنید.
چگونه رنگ کامپوزیت را از بین ببریم؟
اگر رنگ کامپوزیت دندانهایتان تغییر کرده است، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با معاینه و بررسی دندانها، دلیل تغییر رنگ را تشخیص میدهد و در نهایت، با استفاده از روش درمانی مناسب، درخشش را به دندانهای شما باز میگرداند.
دندانپزشکها، با توجه به دلیل تغییر رنگ، از روشهای زیر برای رفع زردی کامپوزیت دندان استفاده میکنند:
- پاکسازی دندانها و از بین بردن رنگدانهها
- ترمیم کامپوزیت
اگر عواملی مثل پوسیدگی دندان یا التهاب لثه باعث تغییر رنگ کامپوزیت شده باشد، دندانپزشک فوراً آن را تشخیص میدهد و از روش مناسب برای درمان دندان یا لثه و سفیدسازی رنگ کامپوزیت استفاده میکند.
روشهای خانگی برای سفید کردن رنگ کامپوزیت دندان
شما با یک سری اقدامات میتوانید از تغییر رنگ کامپوزیت دندان جلوگیری کنید، اما بعد از تغییر رنگ کامپوزیت، دیگر کاری از دستتان بر نمیآید و باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
یادتان باشد روشهای خانگی سفید کردن دندان، مثل استفاده از ذغال، به هیچ وجه، به سفیدسازی رنگ کامپوزیت کمک نمیکند، بلکه ممکن است اوضاع را بدتر کند. بنابراین در صورت مشاهده هر گونه تغییر رنگ، به دندانپزشک مراجعه کنید تا علت را تشخیص دهد و از روش مناسب برای برطرف کردن رنگ کامپوزیت استفاده کند.
سخن پایانی
رنگ کامپوزیت دندان به دلایل مختلف تغییر میکند. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف دخانیات، مصرف نوشیدنیهای تیره، تحلیل رفتن لثه و غیره سبب تغییر رنگ کامپوزیت دندان میشوند. با رعایت بهداشت، کاهش مصرف نوشیدنیها و خوراکیهای حاوی رنگدانههای تیره و کنار گذاشتن سیگار و دخانیات، میتوانید از تغییر رنگ کامپوزیت دندان پیشگیری کنید. همچنین بعد از کامپوزیت دندان، به طور مرتب، به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندانها و کامپوزیت روی آنها را بررسی کند و در صورت بروز هر گونه، مشکل، فوراً برطرفش کند. با رعایت این نکات، میتوانید همیشه از درخشش لبخندتان لذت ببرید.