طبیعی است که بدن کودکان هنگام رشد تغییر کند تا با شرایط جدید زندگی سازگار شود. دندانهای آنها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. معمولا والدین دوست دارند بدانند که فرزندشان چند دندان شیری دارد. آگاهی از این موضوع به آنها کمک میکند تا برای شرایط پیش رو آمادگی بیشتری داشته باشند. شما هم اگر میخواهید تعداد دندانهای شیری فرزندتان را بدانید، به خواندن این مقاله ادامه دهید. در این مقاله، هرآنچه باید درباره دندانهای شیری کودکان و تعداد آنها بدانید را میخوانید.
منتظر چند دندان شیری باشیم؟
جالب است که بدانید دندانهای شیری فرزند شما قبل از تولد او و در دوران جنینی شکل میگیرند. بااینحال، این دندانها تا ۱۶ هفتگی یا ۱ سالگی خود را نشان نمیدهند. دندانهای شیری معمولا در طول ۲ سال اول زندگی روی لثههای کودک پدیدار میشوند. وقتی فرزند شما به سن ۲.۵ تا ۳ سالگی میرسد، باید همه ۲۰ دندان شیری او کاملا از لثهها بیرون آمده باشند.
دندانهای شیری به چه ترتیبی میرویند؟
یکی از مهمترین نکاتی که هر مادر و پدری دوست دارد بداند این است که دندانهای شیری به چه ترتیبی ظاهر میشوند. از این راه، میتوان رویش هر دندان کودک را با دقت زیر نظر گرفت.
معمولا دندانهای شیری کودکان به این ترتیب روی لثهها ظاهر میشوند:
- ۴ دندان جلویی یا همان دندانهای ثنایای مرکزی، اولین دندانهایی هستند که خود را نشان میدهند. این دندانها ۲ دندان در فک بالا و ۲ دندان در فک پایین هستند. دندانهای ثنایا از ۶ ماهگی شروع به رویش میکنند.
- در مرحله بعد، ۲ دندان ثنایای کناری در فک بالا و پایین و در کنار دندانهای ثنایای مرکزی رشد میکنند. زمانی که کودک به ۱۵ ماهگی میرسد، معمولا هر ۸ دندان ثنایای خود را دارد.
- پس از آن، باید منتظر رویش اولین دندان آسیاب کودک باشید. این دندان به خرد کردن غذاها کمک میکند. ۲ دندان آسیاب اول در هر فک بیرون میآیند و با یک دندان فاصله از دندانهای ثنایا قرار میگیرند تا جایی برای رشد دندانهای نیش در میان آنها وجود داشته باشد. دندانهای آسیاب اول باید در حدود ۱۹ ماهگی کودک رشد کرده باشند.
- دندان نیش، دندان بعدی است که میروید. معمولا ۲ دندان در هر فک کودک تا ۲۳ ماهگی او ظاهر میشوند. وظیفه این دندان پاره کردن غذاها است و کودک را قادر میسازد تا غذاهایی که بافت بیشتری دارند را بهتر بخورد.
- در نهایت، دندانهای آسیاب دوم رشد میکنند. این دندانها نیز ۲ دندان در فک بالا و ۲ دندان در فک پایین هستند.
به این ترتیب، در حدود ۲۷ ماهگی، ۲۰ دندان شیری در دهان کودک ظاهر میشوند.
جدول زمانی رشد دندانهای شیری
رویش دندانهای شیری در هر نوزاد با نوزاد دیگر متفاوت است اما به طور کلی، بازه زمانی رشد این دندانها به این ترتیب خواهد بود:
- در ۱۵ ماهگی: ۸ دندان؛
- در ۱۹ ماهگی: ۱۲ دندان؛
- در ۲۳ ماهگی: ۱۶ دندان؛
- در ۲۷ ماهگی: ۲۰ دندان.
پس از اینکه رشد دندانهای شیری کامل شد، فکهای بالا و پایین کودک رشد میکنند تا جایی برای دندانهای دائمی که در حدود ۶ سالگی ظاهر میشوند، باز شود. سپس، دندانهای شیری در طول ۶ سال کمکم میفتند تا در ۱۲ سالگی با مجموعه کاملی از دندانهای دائمی جایگزین شوند.
مراقبت از دندانهای شیری
هرچند دندانهای شیری موقتی هستند اما این موضوع بدان معنا نیست که این دندانها دچار پوسیدگی نمیشوند و به مراقبت نیازی ندارند. پوسیدگی دندان گاهی در اوایل زندگی کودک رخ میدهد که به آن پوسیدگی دندان با شیشه شیر گفته میشود. این وضعیت زمانی رخ میدهد که دندانهای کودک برای مدتی طولانی، دائما در معرض مایعات شیرین قرار گرفته باشد. در حقیقت، اگر شیشه شیر را هنگام خواب در دهان کودک رها کنید، این اتفاق رخ میدهد.
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان شیری، باید همان روشهای پیشگیری از دندانهای بزرگسالان را به کار ببرید. بهداشت دهان و دندان کودک را رعایت کنید و اجازه ندهید که او با شیشه شیر حاوی شیر خشک، آبمیوه یا مایعات شیرین به خواب رود.
دندانهای شیری سالم به کودک کمک میکنند تا به طور طبیعی غذا بخورد، چیزها را بجود و صحبت کند. در مقابل، پوسیدگی دندان شیری باعث میشود که کودک توانایی غذا خوردن نداشته باشد. در نتیجه، رشد و تکامل او با مشکل مواجه خواهد شد. از آن گذشته، ممکن است پوسیدگی به عفونت دندان منجر شود و به دندانهای دائمی در حال رشد زیر دندانهای شیری آسیب برساند.
سخن پایانی
هر کودک با رسیدن به ۲۷ ماهگی، ۲۰ دندان شیری خواهد داشت. مراقبت از این دندانها به اندازه مراقبت از دندانهای دائمی اهمیت دارد. به فرزند خود از همان سنین کودکی رعایت بهداشت دهان و دندان را یاد بدهید تا عادات صحیح مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و مراجعه منظم به دندانپزشک به روتین زندگی او تبدیل شوند.