جراحی لثه چیست؟

اگر به بیماری‌های لثه دچار شده باشید، دندان‌پزشک متخصص از چندین روش جراحی استفاده می‌کند تا مشکل برطرف شود. شایع‌ترین علت بیماری لثه به زمانی مربوط می‌شود که عفونتی ایجاد شده و بدن شما نمی‌تواند با آن مقابله کند. مصرف برخی از داروها یا ابتلا به بیماری‌های مزمن نیز می‌تواند شما را مستعد ابتلا به بیماری لثه کند. در چنین شرایطی، معمولا از روش‌های جراحی لثه برای درمان استفاده می‌شود اما فرایند این درمان به چه ترتیبی است و روش‌های جراحی لثه چگونه انجام می‌شوند؟ با خواندن این مقاله، به پاسخ این سؤالات و تمام سؤالات‌تان درباره جراحی لثه می‌رسید.

چه کسانی به جراحی لثه نیاز دارند؟

افراد مبتلا به بیماری‌های شدید یا پیشرفته در نواحی اطراف لثه و بافت‌هایی که دندان‌هایشان را نگه می‌دارد، معمولا به عمل جراحی پریودنتال یا لثه نیاز پیدا می‌کنند. اگر بیماری لثه‌ دارید، احتمالا این علائم را تجربه می‌کنید:

  • تورم، قرمزی یا خونریزی لثه‌ها؛
  • ایجاد پاکت‌های عمیق میان لثه‌ها و دندان‌ها؛
  • لق شدن دندان؛
  • درد در هنگام جویدن لقمه‌های غذا؛
  • بوی بد دهان؛
  • لثه‌هایی که از دندان‌های شما فاصله گرفته‌اند یا عقب‌نشینی دارند.

در هر صورت، پزشک شما باید تصمیم بگیرد که به جراحی پریودنتال نیاز دارید یا نه. اگر بیماری لثه شما پیشرفته نباشد، احتمالا دندان‌پزشک روش‌های درمانی ملایم‌تری را به کار ببرد.

آنچه در جراحی لثه اتفاق میفتد

مثل هر عمل جراحی دیگری، جراحی لثه هم ۳ مرحله مهم دارد.

۱. آماده شدن برای جراحی

در برخی از موارد، به بیمار توصیه می‌شود که چند هفته پیش از عمل، مصرف برخی از داروها مانند آسپرین، مسکن‌ها و رقیق‌کننده‌های خون را متوقف کند. بیشتر دندان‌پزشکان نیز توصیه می‌کنند که بیمار حداقل ۲۴ ساعت پیش از شروع عمل از مصرف دخانیات یا الکل خودداری کند.

ممکن است پزشک پیش از عمل برای بیمار آنتی‌بیوتیک تجویز کند تا احتمال ابتلا به عفونت کاهش یابد. علاوه‌براین، به بیمار توصیه می‌شود که همراه با کسی به مطب پزشک مراجعه کند تا پس از عمل او را تا خانه همراهی کند. روش‌های بیهوشی، آرام‌بخش یا داروهایی که در طول عمل دریافت می‌کنید، ممکن است بر سرعت واکنش شما تأثیر بگذارند. بنابراین، رانندگی در چنین شرایطی ایمن نخواهد بود.

۲. فرایند جراحی

دندان‌پزشک یا پریودنتیست این عمل جراحی را انجام می‌دهد. برای جراحی لثه روش‌های مختلفی وجود دارد که پزشک بر اساس شرایط خاص هر بیمار نوع آن را تعیین می‌کند.

جراحی فلپ

در این روش رایج جراحی، روی لثه‌ برش‌های کوچکی ایجاد می‌شود تا بخشی از بافت آن به عقب برده شود. سپس، تارتار و باکتری را از روی دندان و زیر لثه پاک می‌کنند. در نهایت نیز لثه‌ها به جای خود بازگردانده و بخیه می‌شوند تا بافت اطراف دندان محکم شود. پس از بهبودی، تمیز کردن دندان‌ها و لثه‌ها ساده‌تر خواهد شد.

پیوند استخوان

اگر بیماری لثه به استخوان اطراف ریشه دندان آسیب رسانده باشد، ممکن است دندان‌پزشک مجبور شود آن را با پیوند جایگزین کند. پیوند استخوان را می‌توان از قسمت‌های کوچک استخوان فرد، استخوان مصنوعی یا استخوان‌های اهدایی تأمین کرد. این روش به جلوگیری از از دست رفتن دندان کمک می‌کند و می‌تواند باعث رشد طبیعی استخوان دندان شود.

بازسازی بافت هدایت‌شده

در این تکنیک جراحی، ماده‌ای خاص میان استخوان دندان و لثه قرار می‌گیرد تا استخوان بتواند دوباره رشد کند.

پیوند بافت نرم

وقتی لثه‌ها به عقب می‌روند، پیوند می‌تواند به بازیابی بخشی از بافت لثه کمک کند. در این روش، دندان‌پزشک تکه‌ای کوچک از بافت سقف دهان بیمار را برمی‌دارد یا از بافت اهدایی استفاده می‌کند تا مناطقی که بافتی اندک یا از دست رفته دارند را بپوشاند.

پروتئین‌ها

در برخی از مواقع، جراحان ژلی حاوی نوعی پروتئین خاص را روی ریشه دندان بیمار اعمال می‌کنند. به این ترتیب، رشد استخوان و بافت سالم لثه تحریک می‌شود.

۳. بهبودی پس از جراحی

بهبودی پس از جراحی لثه به شدت بیماری، سلامت عمومی و نوع عمل جراحی فرد بستگی دارد. برای اینکه بهبودی زودتر حاصل شود، باید دستورالعمل‌های دندان‌پزشک خود را با دقت دنبال کنید.

معمولا پس از هر نوع جراحی دندان دچار خونریزی و ناراحتی جزئی می‌شوید. شما باید بتوانید بسیاری از فعالیت‌های عادی خود را حدود یک روز پس از عمل از سر بگیرید.

مصرف سیگار و دخانیات در روند بهبودی پس از جراحی اختلال ایجاد می‌کند. بنابراین، بهتر است تا زمانی که پزشک توصیه می‌کند، از این کار خودداری کنید.

در برخی از موارد، دندان‌پزشک از شما می‌خواهد تا پس از جراحی از دهان‌شویه‌ای مخصوص یا آنتی‌بیوتیک استفاده کنید. در طول مدت بهبودی نمی‌توانید برخی از نواحی دهان خود را مسواک بزنید یا نخ دندان بکشید. علاوه‌براین، باید یک تا دو هفته پس از جراحی فقط غذاهای نرمی مانند پودینگ، ماست، پاستا و پوره سیب‌زمینی بخورید.

آیا جراحی لثه درد دارد؟

بیشتر افراد پس از جراحی لثه فقط درد خفیف تا متوسطی را احساس می‌کنند که با مصرف مسکن‌های بدون نسخه کنترل می‌شود. اگر دچار تورم متوسطی در ناحیه جراحی و اطراف آن شدید، با استفاده از کمپرس سرد تورم را کنترل کنید. در صورتی که پزشک برایتان داروی آنتی‌بیوتیکی تجویز کرده نیز باید دستورالعمل او را با دقت دنبال کنید.

کلام آخر

جراحی لثه یکی از روش‌های رایج برای درمان بیماری‌ها و مشکلات لثه است. این جراحی مانند سایر عمل‌های جراحی سه مرحله مهم دارد. برای اینکه در مرحله سوم یعنی بهبودی مشکل کمتری داشته باشید، باید دستورات پزشک خود را مو به مو اجرا کنید. در صورت بروز مشکلات شدیدتر که با دستورات پزشک قابل حل نیستند، باید بلافاصله به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید

لوکیشن های ما

قائم مقام فرهانی، الهیه

۰۹۰۱۳۷۱۳۹۰۹ - مشاوره

الان تماس بگیرید!

ساعات کار

شنبه - پنجشنبه: ۱۲:۰۰ - 19:۰۰

واتساپ

۰۹۰۱۳۷۱۳۹۰۹
Call Now Buttonمشاوره تلفنی و دریافت نوبت