گلو درد بیماری شایعی است که احتمال ابتلا به آن در هر سنی وجود دارد. این بیماری گاهی اولین نشانه ابتلا به بیماری دیگری مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا مونونوکلئوز است. عوامل دیگری از جمله عفونت دندان عقل نیز میتوانند باعث این بیماری شوند. در این مقاله، هرآنچه باید درباره ارتباط گلو درد و دندان عقل بدانید را میخوانید.
چگونه دندان عقل باعث گلو درد میشود؟
وقتی دندان عقل به صورت جزئی یا کاملا نهفته رشد کند، مستعد عفونت میشود. در این شرایط، شکاف ناشی از رشد دندان عقل نهفته، ذرات غذا و پلاکهای دندانی را در خود نگه میدارد. تجمع این ذرات روی شکافها نیز در نهایت به جمع شدن باکتریها در این محل منجر میشود. از آن گذشته، تمیز کردن دندان عقلی که کاملا نروییده، کاری دشوار است و همین مسئله نیز این دندان را مستعد پوسیدگی و عفونت میکند.
دندان عقل نهفته در برخی از مواقع، باعث ایجاد و انتشار باکتری در اطراف دهان میشود. این مسئله در نهایت به گلو درد منجر خواهد شد.
از کجا بفهمیم که دندان عقل نهفته داریم؟
گاهی اوقات، روییدن دندان عقل با ناراحتیهایی همراه است اما اگر این دندان نهفته شود، احتمالا بهسرعت مشکلساز خواهد شد. برخی از دندانهای عقل نهفته هیچ درد یا مشکلی ایجاد نمیکنند اما در برخی از موارد، با مشاهده نشانههایی میتوانید به وجود آنها پی ببرید. این نشانهها عبارتاند از:
- لثههای دردناک و متورم؛
- حساس شدن نواحی اطراف لثه متورم؛
- بوی بد دهان؛
- درد در ناحیه فکی که دندان در آن قسمت قرار دارد؛
- دشواری در باز و بسته کردن دهان؛
- گوشدردهای مکرر.
نشانههای دندان عقل عفونیشده
اگر دندان عقل شما عفونی شده باشد، این علائم را مشاهده خواهید کرد:
- احساس درد در اطراف محل عفونت؛
- لثههای ملتهب و حساس؛
- خروج چرک از لثه؛
- خونریزی لثه؛
- متورم و دردناک شدن غدد لنفاوی زیر فک؛
- گلو درد؛
- دشواری در بلعیدن غذا؛
- تب.
درد و عفونت مداوم را نادیده نگیرید
یکی از مهمترین علائمی که نشان میدهد باید دندان عقل را بکشید، احساس درد و سوزش در محل دندان مورد نظر و دشواری باز و بسته کردن دهان است. دندان عقل نهفته گاهی هیچ دردی ندارد و ممکن است متوجه وجود مشکلی نشوید. بااینحال، دندان عقل نهفته به محض رویش، لثه را متورم میکند و درد شما شروع خواهد شد. این درد گاهی به دندانهای مجاور و فک نیز سرایت میکند.
گاهی درد دندان عقل برای چند روز ادامه مییابد و پس از آن، به مدت چند هفته یا چند ماه هیچ دردی احساس نمیکنید. معمولا با گذشت زمان درد هر چند وقت یکبار شروع میشود و اگر دندان عقل کشیده نشود، دورههای درد طولانیتر خواهد شد.
در صورت عدم درمان، عفونت دندان عقل به سمت گلو یا گردن گسترش مییابد و به مشکلی جدی برای سلامتی تبدیل خواهد شد. در برخی از مواقع نیز این عفونت باعث ایجاد کیستها و سایر تومورهای خوشخیم در فک میشود.
تسکین گلو درد و دنداندرد با کشیدن دندان عقل
در صورتی که هر یک از نشانههای دندان عقل نهفته یا عفونت در دندان عقل را مشاهده میکنید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشکی باتجربه و حرفهای میتواند درد شما را تسکین ببخشد. او ابتدا دندان شما را معاینه میکند. سپس، از شما میخواهد که از دندانهای خود عکس رادیولوژی بگیرید. این عکس مشخص میکند که دندان عقل شما نهفته است یا نه. دندانپزشک با استفاده از این تصویر، ناراحتی شما را تشخیص میدهد.
در صورتی که دندان عقل شما دردسرساز شده باشد، او برای شما جلسه دندانپزشکی دیگری ترتیب میدهد تا دندان مشکلساز را از دهان شما خارج کند.
بهترین زمان برای مراجعه به دندانپزشک
اگر هر یک از این علائم را در دندان عقل خود یا محل آن تجربه کردید، باید برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید:
- درد در هنگام جویدن غذا در آن ناحیه؛
- احساس کردن موادی بتونه مانند در اطراف دندان عفونی شده؛
- دشواری باز و بسته کردن دهان به دلیل متورم شدن عضلات گونه اطراف دندان عقل نهفته.
کلام آخر
گلو درد همیشه در اثر بیماریهای ویروسی رخ نمیدهد. گاهی یک دندان عقل عفونیشده شما را به این بیماری دچار میکند. اگر دندان عقل عفونی شود یا به طور کامل درنیاید، احتمال بروز بیماریها و مشکلات دیگری نظیر سردرد، گوشدرد و گلو درد وجود دارد. در چنین شرایطی و با مشاهده علائم دندان عقل نهفته یا عفونیشده باید به دندانپزشک مراجعه کنید. او بهترین روش درمانی برای جراحی دندان عقل شما را اجرا میکند تا از شر مشکلاتی مانند گلو درد خلاص شوید.